Hlavní obsah

Národní centrum tkání a buněk se v pátek připojí ke Světovému dni pupečníkové krve

Novinky, Tomáš Kopečný

V pátek 15. listopadu si lidé po celé planetě připomínají Světový den pupečníkové krve. Rodinná banka perinatálních a mesenchymálních buněk chystá v rámci oslav osvětovou akci napříč českým a slovenským trhem.

Foto: Archív Rodinná banka perinatálních a mesenchymálních buněk
Článek

Ve vybraných porodnicích v obou zemích budou její zástupci v týdnu od 11. do 15. listopadu provádět výzkum zaměřený na povědomí a edukaci o výhodách uchování pupečníkové krve.

„Situace v Česku i na Slovensku je stále bohužel taková, že pupečníková krev se i přes všechny její prokázané benefity při většině porodů vyhazuje jako lékařský odpad. Přitom kmenové buňky pupečníkové krve se dnes běžně ve světě používají k léčbě více než 85 život ohrožujících chorob, včetně srpkovité anémie, lymfomu a leukémie,“ vysvětluje potřebu osvěty v oblasti uchování pupečníkové krve Rudolf Horák z Rodinné banky perinatálních a mesenchymálních buněk.

„Výzkum pupečníkové krve navíc dále naznačuje velký příslib v regenerativní medicíně pro potenciální léčbu autismu, mozkové obrny, traumatického poškození mozku, cukrovky, mrtvice, poranění míchy a mnoha dalších onemocnění,“ uvedl Horák.

Rodinná banka perinatálních a mesenchymálních buněk se oficiálně připojila k oslavám Světového dne pupečníkové krve 2019 a bude během nich hrát důležitou roli při zlepšování vzdělávání a povědomí o pupečníkové krvi.

„V Praze, Brně, Ostravě a dále na Slovensku v Dunajské Stredě a v Galantě budou naši tazatelé seznamovat maminky v porodnicích s problematikovou uchování pupečníkové krve a zjišťovat, jaké mají povědomí o perinatálních tkáních a jejich terapeutickém potenciálu. Dotazování proběhne formou kvantitativního šetření a s výsledky poté seznámíme veřejnost,“ doplnil Rudolf Horák.

Světový den pupečníkové krve vyhlásila v roce 2017 organizace Save the Cord Foundation v americké Arizoně. Smyslem jeho vzniku je seznamovat budoucí nebo stávající rodiče a zdravotnické pracovníky s aktuálními poznatky z oblasti využití pupečníkové krve. Světový den pupečníkové krve 2019 je oficiálně sponzorován společností Quick Specialized Healthcare Logistics, uznávaným lídrem v oblasti lékařské přepravy a logistiky. Dalšími partnery jsou pak sdružení Cord Blood Association, Be the Match (NMDP), Světová asociace dárců kostní dřeně (WMDA-Netcord), AABB a FACT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám