Hlavní obsah

Nalévají mladým chuť do života

Novinky, Hana Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým Salesiánského střediska Štěpána Trochty pomáhá dětem a mladým lidem v Teplicích. Nabízí doučování, zájmové kroužky, nízkoprahové centrum i sociální služby pro rodiny s dětmi.

Foto: Jana Chadimová

Zájmový kroužek Zpívání - Benefiční koncert pro salesiánské středisko.

Článek

Salesiáni působí na Teplicku od konce 2. světové války. Novodobá historie začala v Teplicích v roce 1990. Děkanství mají na Zámeckém náměstí, starají se o kostely v Teplicích i blízkém okolí. K tradičním službám, jako jsou bohoslužby, svatby, křty nebo pohřby, patří od začátku i práce s mládeží.

Zakladatelem salesiánů byl italský kněz Jan Bosco, který pomáhal klukům z ulice najít práci a vzdělávat se. Vychovával z nich i své následovníky. Proto mají v současnosti salesiáni po celém světě více jak 130 středisek pro děti a mládež. V Čechách jich je třináct. Kromě Teplic je najdete také v Praze, Pardubicích, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Prostějově, Zlíně, Rumburku, Fryštáku, Brně-Žabovřeskách a Brně-Líšni.

Salesiánské středisko v Teplicích  poskytuje své služby na třech místech. V Proseticích vedle zdravotního střediska najdete sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Ať už jsou to problémy s bydlením, výchovou nebo partnerskými vztahy, sociální pracovnice umí pomoci, poradit nebo nasměrovat na další odborníky.

Základem této práce je aktivizace. Vysvětlí, poradí, ale pak už je na rodičích, aby aktivně řešili svou situaci. Pomoc míří ke stabilnímu prostředí v rodině, aby děti měly spokojené dětství. Tato služba je financována z 95 procent z prostředků ESF, které získal Ústecký kraj. Zbylých 5 procent  je nutné získat od jednotlivců a veřejnosti. V letošním roce to je 96 020 Kč.

Další informace: https://www.teplice.sdb.cz/hledame-darce/

Nedaleko, na křižovatce ulic Pražská a Rovná sídlí středisko už dvacet let. Doučování, zájmové kroužky, společné akce, výlety a tábory připravují pedagogové s podporou dobrovolníků. Děti do střediska přicházejí každý všední den. Povídají si s kamarády nebo pedagogy, připravují se do školy, hrají hry a zapojují se do široké nabídky zájmových kroužků: https://www.teplice.sdb.cz/stredisko/zajmove-krouzky/.

V Trnovanech je otevřeno také nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Mladí lidé se učí především zodpovědnosti. Využívají prostor střediska pro setkávání mezi sebou, s pedagogy, sociálními pracovníky. A působí i jako asistenti - pomáhají na kroužcích a akcích pro menší děti. Některé akce sami i vymýšlejí. Že současní klienti považují středisko opravdu za své, se ukázalo před rokem, když bylo nutné středisko přesunout na novou adresu. Pomáhali se stěhováním i s propagací.

Cílem všech, kteří se na činnosti střediska podílejí, je přispívat k výchově, celkovému rozvoji a růstu mladých lidí, poskytovat dětem a mladým lidem vhodné a bezpečné trávení volného času, a tím předcházet primární kriminalitě a závislostem. Vychází z předpokladu, že každý člověk má v sobě dobré jádro – zárodky dobrých vlastností.

Reklama

Výběr článků

Načítám