Hlavní obsah

Na výstavu terezínských prací do Kadaně dorazila bosenská zpěvačka

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V budově kadaňského gymnázia lze od pondělního večera vidět vítězné obrázky z výtvarné soutěže Památníku Terezín. Jde o díla z ročníku 2018, jehož tématem byl Domov a zejména jeho ztráta, například z důvodu války.

Foto: Lucie Bartoš

Zpěvačka Aida Mujačić pochází z Bosny a Hercegoviny. V pondělí večer zazpívala v Kadani

Článek

Hostem vernisáže byla bosenská zpěvačka Aida Mujačić, která se po prožitém dětství během občanské války rozhodla vycestovat. Dnes žije spokojeně v České republice a předává lidem poselství prostřednictvím skladeb zejména bosenských Židů. Jednu z písní také naučila kadaňské gymnazisty.

Na akci dorazil rovněž Pavel Straka, lektor Památníku Terezín, který například školí pedagogy, jak učit o holocaustu. „Děti si myslí, že emigranti, kteří přicházejí do České republiky nebo kamkoliv jinam, jsou útočníci. Ale oni přicházejí proto, že domov hledají a ztrácejí,“ uvedl mimo jiné a dodal: „To, že podobným způsobem hledáme blízká témata, není samoúčelné. Chceme vzbuzovat lidskost a hledání obdobných témat v minulosti. Historie lidstva není připomínání válek, ale připomínání lidských osudů. Doufám, že to bude rezonovat,“ okomentoval smysl toho, o co se v terezínském památníku s kolegy snaží.

Několikrát se na obrazech objevuje ztvárnění novináře a politického emigranta Egona Ervina Kische. „Ve třicátých nebo čtyřicátých letech to nebylo tak jednoduché, jak si lidé představují. On jako komunista nesměl být v Austrálii, nesměl být ve Francii, nesměl být v Americe… V Mexiku ho přijali, proto ten student to pojal jako mexickou grafiku,“ řekl Straka k postavě žurnalisty, který byl židovského původu, který psal německy, působil jako investigativní reportér a spisovatel.

Právě textem o něm byla v ročníku 2018 inspirována výtvarná a literární soutěž: „Kisch bydlel v zařízeném pokoji v ubohé newyorské čtvrti – muž exilu, který zde našel klid. Jako jiní političtí emigranti oné hořké epochy bydlel už v mnoha zemích, aniž věděl, kdy bude muset putovat dál nebo z čeho bude živ nebo jak s ním bude jednat policie nového státu.“ (Vzpomínka z pera amerického spisovatele Alberta Maltze.)

Zpěvačka Aida Mujačić zažila v dětství zkušenost s občanskou válkou, která zde probíhala v devadesátých letech. „Jsem tu již 9 let,“ prozradila hostům, jimž se tematiku válek a lidských osudů snaží přibližovat svou hudbou a zpěvem. „Moje země mi dala jen válku. Čechy jsou můj domov, “ prozradila ještě předtím, než zahájila svůj recitál.

Letošní terezínský ročník byl již vyhlášen, práce motivované otázkou „Válka skončila, můžeme zapomenout?“ lze zasílat do 23. března. Téma vychází z výročí, které si letos připomeneme: v květnu 2020 uplyne 75 let od porážky nacistického Německa. Druhá světová válka poznamenala či dokonce vzala životy milionům civilistů, mezi nimiž se nacházeli i lidé pronásledovaní a vraždění na základě nacistických rasových zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám