Hlavní obsah

Na památkách končí úspěšná sezona, návštěvníci se mohou ještě těšit na adventní akce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady, zámky, církevní stavby, ale i třeba zámecké parky. Letošní návštěvnická sezona končí a byla úspěšná. Přilákala do objektů přes 4 600 000 návštěvníků. Nejvíce se chodilo dívat na památky v srpnu, nejnavštěvovanější byla Lednice. Přišlo se podívat asi 350 tisíc lidí.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek v Třeboni

Článek

Navštěvují se i méně známé památky

Jsou místa, kde si připadáte jako na demonstraci nebo masové akci. V Českém Krumlově je přes léto k nehnutí, to samé zažívá centrum Prahy, hrad nebo Karlův most s Nerudovkou.

Na jednu stranu to přináší peníze, na druhou stranu se to nedá logisticky zvládnout... Trpí ale nejen památky, stejná je situace na horách, například na Šumavě či Krkonoších či Jeseníkách. Hrozivě to přes sezonu vypadá v pískovcových městech východních Čech.

„Daří se nám regulovat návštěvnost na nejvytíženějších památkách a naopak zviditelňovat ty méně známé, na což se chceme zaměřit i v dalších letech. V nedávno uveřejněné studii společnosti KPMG Česká republika, která zkoumala občanskou zkušenost s veřejnými institucemi, se Národní památkový ústav umístil na prvním místě, což nás velmi potěšilo. Nezáleží nám pouze na vysokých číslech návštěvnosti, ale i na tom, jak jsou lidé s návštěvou našich památek spokojení,” sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Sezonu zakončí řada památek jako každoročně různými akcemi na advent. (Podrobnosti na webu NPÚ.)

Lednice znovu na špici

Nejnavštěvovanější je zámek Lednice, který do konce září navštívilo bezmála 350 tisíc lidí. Druhé místo s počtem 330 000 patří Českému  Krumlovu, na Hlubokou přišlo přes 250 tisíc lidí.

Překvapivý Švihov

Skokanem roku se stal Švihov, zlepšil se o 11 500 návštěvníků. Dobře na tom byl i Hradec nad Moravicí nebo Vranov nad Dyjí.

Deset nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ za období leden – září 2019

Lednice 348 000, Český Krumlov 327 000, Hluboká 255 000, Karlštejn 184 000, Kroměříž 165 000, Valtice 153 000, Konopiště 131 000, Trosky 110 000, Bouzov 100 000, Buchlovice 94 000.

Novinky uplynulé sezony

V červnu letošního roku NPÚ převzal do své správy zámek Janovice u Rýmařova.

Se začátkem sezony zahájila pravidelný návštěvnický provoz pražská Invalidovna. Z barokního areálu se podařilo vytvořit jedno z důležitých pražských center kultury, kreativity a společenského života.

Slavnostně zahájeny byly letos hned tři projekty, které jsou realizovány v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Obnovy se tak dočká Selský dvůr U Matoušů v Plzni i zámky Vimperk a Uherčice.

Reklama

Výběr článků

Načítám