Hlavní obsah

Na návštěvě v Záchranné stanici Bartošovice

Novinky, Josef Zajíc

Záchranná stanice v Bartošovicích se věnuje zvířatům, která potřebují pomoci. Zařízení je schopno se krátkodobě i dlouhodobě postarat o všechny druhy volně žijících živočichů, kteří to potřebují.

Foto: Josef Zajíc

Záchranná stanice Bartošovice.

Článek

Záchranná stanice Bartošovice leží jižně od města Studénka a severně od Libhoště. Severně od Bartošovic protéká říčka Jičínka a řeka Odra, které napájejí Bartošovické rybníky. Bartošovice je obec, o které jsou již písemné zmínky z roku 1383. Dominantou je Bartošovický zámek a kostel sv. Ondřeje, Petra a Pavla.

Podle informací průvodkyně Kristýny Horáčkové byla záchranná stanice vybudována a slavnostně uvedena do provozu 28. října 1983 Okresním vlastivědným muzeem v Novém Jičíně. Tehdy šlo o první zařízení svého druhu v celé střední Evropě. Od 1. ledna 1992 vlastní a provozuje zařízení Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně.

„V roce 2018 prošlo naším zařízením 1987 zvířat, o které jsme se postarali. I v letošním roce to pravděpodobně bude obdobný počet. Z přinesených živočichů přežívá téměř 60 procent. V našem zařízení jsou především ptáci. Ti nejvíce doplácejí na elektrická zařízení, napadení jiným živočichem v přírodě a podobně. Ptáci mají většinou zlomená, popálení křídla a u nás již zůstávají do konce svého života. Proto jim poskytujeme velikou péči, aby se cítili co nejlépe,” informovala Kristýna Horáčková.

Záchrannou stanici navštívilo za letní prázdniny v průměru až 60 návštěvníků denně, především dětí. Vedle návštěvy venkovních zařízení s průvodcem mohou navštivit i edukační programy a se životem živočišné říše se lépe seznámit.

Otevírací doba:

Individuální návštěvníci: duben, květen, červen, září, říjen: sobota, neděle, svátky od 9.00 do 17.00 hodin, červenec - srpen: denně od 9.00 do 17.00 hodin.

Komentované prohlídky v expozicích živých zvířat vždy v celou hodinu od 10.00 do 16.00 hodin.

Ceník:

Děti do 6 let - zdarma, do 15 let - 30 korun, dospělí - 50 korun. Rodinné vstupné: 2 dospělí a 2-3 děti 150 korun.

Další informace na: www.csopnj.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám