Hlavní obsah

Na Mníšku se budou opravovat komíny. Jak se dřív na zámku vytápělo?

Novinky, Marie Charvátová

Přestávku v návštěvnickém provozu na Mníšku využívá správa zámku k náročnějším opravám. Budou se opravovat a natírat okna a chystá se také oprava komínů. Jsou ještě vůbec potřeba?

Článek

Protože se některé opravy a údržby velmi těžko korigují s návštěvnickým provozem, je právě nyní vhodná doba se do těchto prací pustit. Zámek v Mníšku pod Brdy patří k těm, které jsou otevřeny po celý rok, a tak ani v zimě se moc času nenabízí.

Mezi takové práce patří například údržba oken, což není jen mytí, ale jsou to také opravy a pokud možno pravidelné nátěry, při kterých se okna musí vysadit. A co teprve oprava komínů, která se dá těžko představit, když po nádvoří chodí návštěvníci.

Dnes sice již komíny nejsou funkční, ale dřív se kouřilo z každého z nich. Jak se dřív na zámku topilo? Nezdá se to, ale i velké místnosti se dařilo příjemně vyhřát. Ačkoli zde poslední majitelé bydleli v době, kdy se již budovalo centrální vytápění, na Mníšku nic podobného neměli. A tak se topilo v každé místnosti zvlášť. Každý pokoj je vybaven vysokými kamny, která lze spatřit i dnes.

Přesto se ale poslední zámečtí obyvatelé snažili o ekonomické vytápění. Topilo se pouze v pokojích, které se aktuálně využívaly. Pokud zde neměli hosty nebo návštěvu z řad příbuzenstva, do velkých sálů a jídelen vůbec nechodili. Topilo se jen v třípokojovém soukromém apartmá.

Kamna v každé místnosti patří do původního vybavení interiérů. Ve společenské části zámku se nacházejí zdobnější s barokními alegorickými prvky a přikládalo se do nich vždy ze zadní strany. Sloužící do sálů a salonků vůbec nevstupovali. Dodnes jsou na zámku k vidění malá dvířka, kterými se topilo například ze vstupní haly nebo z točitého schodiště vedoucího až do podkroví.

V soukromé části zámku, kde se bydlelo a pobývalo každý den, jsou umístěna povětšinou méně zdobená kamna s jednodušším klasicistním dekorem a dvířky. Zde už se přikládalo uvnitř z místností.

Reklama

Výběr článků

Načítám