Hlavní obsah

Mladí studenti z Třebíče zdolali svou životní pouť, nyní chtějí předávat zkušenosti dál

Novinky, Milan Papežík

Každým létem směřuje spousta poutníků na pěší pouť k hrobu sv. Jakuba do španělského Santiaga de Compostela. Svou cestu velkolepě pojali dva studenti z Třebíče, kteří si pro svoji svatojakubskou pouť vybrali tu nejdelší z dvanácti základních tras, a to 1600 kilometrů dlouhou cestu z Paříže.

Foto: Matouš Dvořák & Nico Moro

Studenti z Třebíče zdolali pěšky 1600 km dlouhou cestu

Článek

Matouš Dvořák (20) a Nico Moro (20) pokořili tuto cestu během necelých 2 měsíců a do cíle dorazili začátkem září. Denně překonávali různé překážky a nástrahy a kolikrát šlo i o holý život.

„Zažili jsme vlnu obrovských veder, někdy i nad 40 stupňů Celsia, a řešili tak každou chvíli problémy s pitnou vodou, vyčerpání organismu a bolesti hlavy a svalů,” prozradil jeden z mladíků. „Dvakrát nás během naší cesty po lesích honila divoká prasata a my jsme v noci absolutně nevěděli, kam utéct,” doplnil druhý.

Jejich příkoří však nezůstalo bez odměny. Poznali francouzskou domácí pohostinnost, nebo třeba i tu španělskou, když se čirou náhodou stali speciálními hosty jednoho z vyhlášených festivalů.

Oba přespávali, kde se dalo a pokud jim někdo nabídl nocleh a sprchu, velice to uvítali. „Jednu nabídku jsme však museli odmítnout, a to když nám byl nabídnut přímo odvoz k Santiagu. Nabídka to byla lákavá, ale naprosto by to ztratilo smysl naší cesty, a to dojít do cíle pěšky,” prozradili.

O svém putování se rozhodli napsat nejen knihu, ale své zkušenosti plánují také předávat dále žákům základních škol v rámci svých cestopisných přednášek.

„Bylo by skvělé děti takto motivovat, aby si stanovily své cíle a neseděly pouze u počítače nebo mobilu a aktivně se zapojily do zdraví prospěšné činnosti,” prozradil Nico. „Půjde tedy o poučný program, který bude pojat velmi humornou a zábavnou formou, aby děti pochopily, že i obtížné věci jde brát tak trochu s humorem a užít si je naplno,” doplnil Matouš.

Reklama

Výběr článků

Načítám