Hlavní obsah

Miroslav Pláňava představí v Domě kultury v Kroměříži výstavu portrétů a aktů

Novinky, Robert Rohál

Fotograf Miroslav Pláňava představí v listopadu a prosinci 2019 ve foyer Domu kultury v Kroměříži v pořadí už svou třetí autorskou výstavu černobílých fotografií na téma „Akt a portrét černobíle“. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 31. října v 17 hodin.

Foto: Miroslav Pláňava

Výstava z tvorby Miroslava Pláňavy nabídne černobílé portréty a akty.

Článek

Součástí vernisáže bude křest kalendáře na rok 2020, dále zahraje skupina Midlife Crisis skladbu Acoustic Covers

„Fotografování je mou zálibou, první krůčky se datují do školních let, kdy jsem měl možnost nahlédnout do tajů fotografování díky mému otci, který byl fotograf amatér. Od něj jsem získal základy práce s analogovou zrcadlovkou a vše kolem zpracování negativů až po konečnou fázi fotografii,“ říká Miroslav Pláňava.

Jeho samostatná práce je datována rokem 1975, kdy začal s rodinou a dokumentární fotografií až po určitém čase se více zaměřoval na krajinu a portrét, který je jeho oblíbeným.

Do roku 2008 používal pouze analogové přístroje, ať to byl fotoaparát na kinofilm nebo 6x6 cm Pentagon six TL. V roce 2008 přešel na digitální zrcadlovku značky NIKON, které jsem věrný doposud. Toto byl začátek jeho zvýšeného zájmu o portrét, ale také krajinu, která je mi velmi blízká, a to hlavně zahrady a město Kroměříž vůbec.

Miroslav Pláňava je členem Fotoklubu DK Kroměříž, který mu umožnil nahlédnout více do techniky fotografování, dále se účastnil na výstavách fotografií pod hlavičkou Fotoklubu a účast na klubových soutěžích.

„Zůstal jsem obdivovatelem analogové černobílé fotografie,“ tvrdí Miroslav Pláňava. „Stále se zdokonaluji v komunikaci s modelem a v práci se světlem, která je pro fotografování portrétů zásadní.“

Očekávaná kroměřížská výstava Miroslava Pláňavy „Akt a portrét černobíle“ bude otevřena do 31. prosince letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám