Hlavní obsah

Ministryně financí navštívila ostravskou školu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek 15. listopadu byl pro vedení školy, pedagogy a žáky Základní školy MUDr. Emílie Lukášové v Ostravě-Hrabůvce dnem slavnostním. Po domluvě s učitelem Danem Fešárkem splnila slib ministryně financí a místopředsedkyně vlády České republiky Alena Schillerová a školu navštívila.

Foto: Josef Zajíc

Před ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové v Ostravě - Hrabůvce přivítal ministryni financí i učitel Dan Fešárek

Článek

Besední, kulturní a vzdělávací místnost žáky nazvaná LUKIN byla slavnostně vyzdobená a ministryni čekali učitelé a žáci devátých tříd. Všichni se těšili a byli zvědaví.

Před školou vzácnou návštěvu přivítala ředitelka školy Petra Kalousková spolu se zástupcem Václavem Vávrou. Kytičku předal učitel, který vše "spunktoval", zařídil a domluvil - Dan Fešárek.

„Byli jsme s žáky deváté třídy v květnu na výletě v Praze. V programu jsme měli návštěvu poslanecké sněmovny. Mimo jiné jsme měli možnost být svědky tiskové konference hnutí ANO. Všimla si nás paní ministryně  Alena Schillerová. Slovo dalo slovo a pozval jsem ji do naší školy do Ostravy. V říjnu jsme začali s jejím tiskovým oddělením vyřizovat detaily. Vzhledem k tomu, že měla několik jednání v Moravskoslezském kraji, tak se zastavila i u nás,” informoval Dan Fešárek.

Ve vzdělávací místnosti na ministryni čekali žáci devátých tříd. Beseda, diskuze, odpovědi na otázky byly neformální. Ministryně se uvedla slovy: „Upřímně, kdo mě již někdy viděl, kdo mě zná?” Zvedlo se pár rukou, protože deváťáci, kteří se s ní sešli v Praze, již na škole nejsou. „Tak to budu muset na sobě více pracovat,” konstatovala Alena Schillerová.

Žáci se ptali, co ministryně vlastně dělá, co vše vystudovala, jaké jazyky umí. Vysvětlila, co jsou to finance, jak se dělá rozpočet, co je všechno důležité a jaké jsou termíny. Překvapila žáky, že se vyzná perfektně v sociálních sítích.

„Internet je samozřejmostí. Na facebooku jsem mezi přáteli vlastních dětí. Když byly ve vašem věku, tak jsem se hodně divila  co všechno si sdělují. Jsem na instagramu a diskutuji na twitru,” odpověděla na jednu z otázek.

„Jaký máte názor na učitelskou stávku?” zeptala se jedna žákyně.

„To je dobrá otázka,” řekla ministryně. „Ještě než odpovím, řeknu vám citát. Je starý asi tři sta let - Nesouhlasím s tím co říkáte, ale navždy budu hájit vaše právo to říkat! Se stávkou jsem nesouhlasila a vysvětlím vám důvod,” řekla. Přítomným učitelům a žákům pak vysvětlila své důvody a nechala kolovat graf s ukazateli, jak plat učitelům neustále stoupá.

Společná beseda pokračovala dále. Několikrát byla posunuta poslední otázka. Uplynulo 45 minut a byla přestávka.

Ministryně Schillerová se přesunula do II. B třídy nižšího stupě. Vyfotila se s dětmi. Poděkovala za přijetí a s úsměvem odjela na další schůzku v Moravskoslezském kraji.

„Jsem ráda, že jsem se s panem učitelem domluvila. Návštěva byla velmi zajímavá. Žáci se ptali a kladli fundované a zajímavé otázky. Když jsem se ptala já, tak většinou věděli. Bylo to tady příjemné a mě to nabilo pozitivní energii,” řekla před odjezdem Alena Schillerová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám