Hlavní obsah

Mezi obcemi, kterým předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček udělil znak a vlajku, byly i Přepychy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 23. února se v sále státních aktů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní udělení znaku a vlajky téměř třiceti obcím naší republiky. Pozvánku k účasti obdržela také starostka obce Přepychy Zdeňka Seidelová a aktu se zúčastnila spolu s místostarostou Janem Macháčkem.

Foto: Obec Přepychy + PSP (archiv)

Starostka Přepych Zdeňka Seidelová s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem u příležitosti slavnostního udělení symbolů obce.

Článek

Obci Přepychy na Rychnovsku byly uděleny oficiální symboly rok poté, co oslavila 660 let od první písemné zmínky. Znak i vlajku navrhla této obci heraldická kancelář Dauphin a z několika variant měli možnost vybrat "tu svou" občané.

Návrh následně projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a podvýbor pro heraldiku a vexilologii tohoto výboru a v úterý 23. února se Přepychy dočkaly velkého dne - z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka převzala starostka Zdeňka Seidelová spolu s místostarostou Janem Macháčkem dekrety o udělení symbolů obce.

Historické okamžiky se odehrávaly ve velice příjemné a slavnostní atmosféře. „Rozhodnutí o udělení znaku i vlajky jsme převzali přímo z rukou předsedy Jana Hamáčka,” komentovala průběh aktu starostka Přepych.

Prozradila, že jeden z nejvyšších ústavních činitelů se představitelům zúčastněných obcí věnoval i po skončení slavnosti. „Měli jsme možnost prohlédnout si interiér historického paláce na Malé Straně a navštívit i jednací sál Sněmovny. Dokonce jsem seděla v křesle Andreje Babiše,” podělila se o zážitky z Prahy Zdeňka Seidelová.

Přepychy už také zadaly u renomované firmy výrobu obecního znaku a vlajky, včetně dalších potřebných náležitostí, jakými jsou třeba rukavice pro vlajkonoše.

Kdy tedy nastane další významná chvíle a kdy budou symboly obce poprvé použity? „Slavnostní svěcení znaku a vlaky připravujeme na léto a spojíme ho s festivalem dechových hudeb Přepychy Karla Pšeničného,“ odpověděla starostka.

Na úplný závěr nezapomněla dodat, že velké poděkování z obce pod Orlickými horami míří za Stanislavem Kasíkem, jehož specializovaná kancelář návrhy obecních symbolů pro Přepychy zpracovala.        

Reklama

Výběr článků

Načítám