Hlavní obsah

Městskou knihovnu v Klatovech navštíví v rámci projektu Spisovatelé do knihoven Markéta Hejkalová

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 14. října v 18 hodin se ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech uskuteční autorské čtení se spisovatelkou Markétou Hejkalovou. Srdečně zvána je široká veřejnost.

Foto: ilustrační foto Městská knihovna v Klatovech

Spisovatelé do knihoven

Článek

Spisovatelka, překladatelka, vydavatelka, filoložka a zakladatelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě Markéta Hejkalová navštíví klatovskou knihovnu v rámci projektu Spisovatelé do knihoven.

Život a dílo Markéty Hejkalové

Narodila se v Praze (1960), vystudovala finštinu a ruštinu na Filozofické fakultě univerzity Karlovy, pracovala jako nakladatelská redaktorka. Od roku 1991 každoročně pořádá Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě a společně s manželem zde provozuje rodinné nakladatelství Hejkal.

V letech 1996 – 1999 pracovala jako konzulka a kulturní atašé na českém velvyslanectví ve Finsku. Od roku 2006 je místopředsedkyní Českého centra PEN klubu a od roku 2009 do roku 2015 byla členkou mezinárodního výboru světového PEN klubu.

V roce 2014 získala Skleněnou medaili – druhé nejvyšší ocenění Kraje Vysočina a v roce 2015 se stala čestnou občankou Havlíčkova Brodu.

Markéta Hejkalová debutovala v roce 1988 novelou Mimo mysu, uveřejněnou ve sborníku Zelená sedma nakladatelství Mladá fronta. V devadesátých letech napsala (ještě pod dívčím jménem Markéta Pražáková) knihu pro děti Šli myšáci do světa a přeložila několik knih z finštiny.

Od roku 2002 píše romány, v nichž se ženské příběhy často odehrávají v cizích zemích. Mezi její díla patří: Ženy a cizinci na konci tisíciletí (2002), Vždy jedna noc (2004), Slepičí lásky (2006), Kouzelník z Pekingu (2008), Důkazy jejího života (2010), Andělé dne a noci (2012), Rudé paprsky severního slunce (2014), Jednoho dne (2016), Měj mě rád/a (2017). Napsala také několik knih faktu a přeložila mnoho knih finské literatury, zejména díla Miky Waltariho a Arta Paasilinny. Její knihy byly přeloženy do angličtiny, němčiny, ruštiny, bulharštiny a albánštiny.

Na autorském čtení v klatovské Městské knihovně bude Markéta Hejkalová předčítat z její zatím poslední knihy "Měj mě rád/a" a pohovoří o rozdílech mezi psaním a překládáním a o veselých překladatelských záludnostech.

Vstup na autorské čtení je dobrovolný.

Spisovatelé do knihoven

Spisovatelé do knihoven je společný projekt Asociace spisovatelů a deseti knihoven po celé České republice. Od září 2019 do června 2020 se v nich představí deset autorů prózy i poezie.

Do projektu jsou zapojeni tito autoři: Michal Ajvaz, Kateřina Rudčenková, Aleš Palán, Pavla Horáková, Jonáš Zbořil, Jan Škrob, Radek Malý, Markéta Hejkalová, Ondřej Hložek a Pavel Kolmačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám