Hlavní obsah

Město Klatovy pomáhá seniorům s dovozem jídel, firma Joka místo košil začala šít roušky

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Město Klatovy nabízí prostřednictvím Městského ústavu sociálních služeb zajištění nezbytných nákupů základních potravin a léků seniorům nad 65 let, kteří nemají možnost sami nebo prostřednictvím rodinných příslušníků si nákup obstarat.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vláda vyhlásila od čtvrtka 12. března od 14 hodin v ČR nouzový stav. Zavřely se školy, knihovny, galerie, divadla, muzea, restaurace.

Článek

„Na základě vládou vyhlášených bezpečnostních opatření jsme se sešli v neděli o půlnoci s vybranými členy Krizového štábu a rozhodli o tom, že od pondělí 16. března spouštíme dvě speciální linky především pro naše seniory. Pro tyto potřeby jsou vyčleněny dvě telefonní linky: 376 347 118 a 376 347 101. Na těchto linkách si mohou senioři objednat ať už dovážení obědů či dovážení nákupů tak, aby mohli co nejméně omezit svůj pohyb po obchodech či venku. Toto opatření zavádíme pro obyvatele města Klatovy a všech jeho integrovaných obcí.

Od pondělí 16. března dochází také k omezení činnosti Městského úřadu, a to v podobě úředních hodin. Tyto budou v tomto týdnu a příští pondělí 23. března, pokud nerozhodne vláda jinak, omezeny na pondělí a středu, a to od 10 do 11 hodin a od 15 do 17 hodin," uvedl v pondělí na klatovské TV FilmPro starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr.

„Mateřská škola i s ohledem na to, že potřebujeme zajistit hlídání dětí třeba zdravotních sester, zatím zůstává v provozu. V danou chvíli jsou děti rozmístěny ve velmi malém počtu po jednotlivých třídách.

Vzhledem k tomu, že jsme zatím neobdrželi žádnou dodávku ochranných prostředků, jako jsou roušky např. pro naše pracovníky Městského ústavu sociálních služeb, kteří rozváží obědy či nákupy našim seniorům, spojili jsme se s jednou z místních firem. Mám informaci, že během dneška a zítřka bychom měli mít zabezpečeny alespoň tyto naše pracovníky, kteří přicházejí do kontaktu s lidmi nejvíce.

Mohu potvrdit, že v danou chvíli na základě informací Hygienické stanice případně zdravotních zařízení v Klatovech nikdo nakažen koronavirem není. Nicméně všechny prosím o určitou míru opatrnosti a dodržování nařízených opatření," dodal Rudolf Salvetr.

Joka Klatovy šije místo košil roušky 

V současné situaci se rozhodla pomoci i klatovská firma Joka na výrobu košil. Místo košil se pustili do šití roušek, které jsou v současné době nedostatkovým zbožím.

„Náš krok si vyžaduje situace, která nyní je. Roušky jsou potřeba, tak jsme změnili výrobu. Budeme roušky distribuovat jen za náklady, které s šitím budou spojené. Podařilo se nám na výrobu přejít rychle. Budeme se snažit vyrábět co nejvíce, co je v našich silách," řekl Petr Frydrych, ředitel firmy Joka v Klatovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám