Hlavní obsah

Mateřské školy zřizované městem se v Plzni otevřou v omezeném provozu

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřské školy zřizované městem Plzní se otevřou společně se základními školami, a to ve velmi omezeném provozu. O znovuotevření rozhodne ředitelka příslušné mateřské školy na základě usnesení rady města.

Článek

Základní školy by se měly otevřít v pondělí 25. května a stejný datum by pak kopírovaly i mateřské školy. Na úterní videokonferenci se na jednotném postupu znovuotevření mateřských škol zřizovaných městem Plzní domluvila radní pro oblast školství Lucie Kantorová a starostové plzeňských městských obvodů, jež zřizují mateřinky ve svém obvodě.

Mateřské školy budou fungovat ve velmi omezeném režimu tak, aby se chránilo především zdraví dětí i zaměstnanců.

„Se zástupci městských obvodů jsme se shodli na jednotném postupu znovuotevření našich mateřských škol. Ty se otevřou společně se základními školami, o jejichž termínu otevření rozhoduje vláda. Prozatím vše směřujeme na termín pondělí 25. května, který se může ovšem ještě změnit na základě rozhodnutí státu. Stěžejní je pro nás zajistit takový provoz mateřských i základních škol, který neohrozí zdraví dětí, ani našich zaměstnanců,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

„Chtěla bych zdůraznit, že mateřské školy nebudou fungovat v běžném režimu. Nyní čekáme na metodiku ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která nám upřesní provoz těchto školních zařízení. Měli bychom ji obdržet do konce dubna. Následně vytvoří náš odbor školství, mládeže a tělovýchovy metodiku pro naše ředitelky školek. Ty budou apelovat na rodiče, aby své děti dali do mateřinky jen ve velmi nutných případech, kdy musejí plnit neodkladné pracovní záležitosti nebo se nacházejí v tíživé sociálně-ekonomické situaci. Ředitelky školek na začátku května budou poptávat zájem u rodičů dětí a zároveň jim upřesní všechna pravidla pro umístění dítěte do školky, včetně stravování, nošení roušek a podobně,“ vysvětlila postup města radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

V mateřských školách budou kolektivy dětí minimální, budou dodržována striktní hygienická pravidla, nebudou probíhat edukativní programy v plném rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám