Hlavní obsah

Mateřská škola Větrná se připravuje na návrat dětí

Novinky, Petr Pokorný

Za týden se do českobudějovických mateřských škol znovu vrátí děti. V té ve Větrné ulici už proto finišují přípravy na ostrý restart po zhruba dvouměsíční nucené pauze. Školka by měla fungovat téměř ve stejném rozsahu jako před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronavirové pandemii.

Foto: Petr Pokorný

Přípravy na návrat dětí do MŠ Větrná jsou v plném proudu.

Článek

„Připravujeme se nejen na příchod dětí, ale v podstatě i rodičů. Na základě doporučení ministerstva školství a zřizovatele musíme upravit systém přebírání dětí od rodičů, jejich pohyb u školy a podobné věci. Dokončujeme kompletní dezinfekci nejen všech prostor školy a kuchyně, ale i vybavení, hraček, školních pomůcek, prostě všeho. Od dveří až po poslední jednotlivou kostičku lega,“ konstatovala ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Škola kontaktovala rodiče všech svých dětí, aby zjistila, kolik z nich se v pondělí 25. května do tříd vrátí. Zájem je značný, zhruba okolo 75 procent, takže MŠ Větrná musí být připravena i ve ztížených podmínkách na téměř kapacitně úplně normální provoz. To samozřejmě klade vyšší nároky na organizaci, protože některé z učitelek dále zůstávají doma se svými dětmi a pedagogický kolektiv je tak částečně personálně oslabený.

„I přes řadu komplikací jsme určitě schopni provoz školy zajistit jak po stránce organizační a provozní, tak po stránce hygienické. Školka bude otevřena normálně, tedy od 6 do 17 hodin, ovšem s tím, že některé třídy budou mít provozní dobu částečně zkrácenou právě proto, abychom byli schopni tento režim personálně obsáhnout,“ poznamenala Finková.

Se zajištěním dostatku dezinfekčních prostředků i „nepovinných“ ochranných pomůcek pomohl sedmitřídní mateřince s kapacitou 168 dětí zřizovatel, tedy město České Budějovice. Za zcela zásadní problém ale ředitelka označila požadavek ministerstva školství na každodenní kompletní dezinfekci celé školní budovy a jejího vybavení, včetně obslužných prostor, po odchodu dětí domů.

„To samozřejmě není technicky, personálně ani materiálově zvládnutelné. Nehledě k tomu, že prostory školy budou dezinfikovány průběžně v podstatě celý den,“ doplnila Finková.

„Je zjevné, že koronavirová pandemie není krátkodobou a jednorázovou záležitost. Domnívám se, že do budoucna by se proto mělo při rekonstrukcích nebo výstavbě škol, pravděpodobně nejen jich, s těmito problémy počítat a přizpůsobovat objekty a jejich vybavení podobným situacím. Určitě by stálo za zamyšlení například osazení vstupů do školy dezinfekčními rámy, nebo nějakým podobným zařízením. Pro desinfekci vnitřních prostor školy by se určitě daly využít různé ionizátory, čističky vzduchu či něco podobného,“ poznamenala Finková.

Bez dětí se letos odehrály v MŠ zápisy dětí pro školní rok 2020/2021. „Pro nový školní rok máme k dispozici celkem 35 míst, ale přihlášených je víc, než můžeme přijmout. Zda s umístěním svého dítěte k nám uspějí i rodiče, jejichž přihlášky jsou umístěny takzvaně pod čarou, se ukáže až v září podle toho, zda se všechny děti do školky dostaví,“ dodala ředitelka.

Mateřinka ve Větrné ulici, klidné lokalitě mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Máj a Šumava, směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví (ŠPZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám