Hlavní obsah

Masopustní průvod v Josefově

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. února prošel již tradiční průvod obcí Josefov na Sokolovsku. Letos mimořádně už v období půstu a s velmi malou účastí. Zato se živou hudbou - dva harmonikáři průvod zásadně oživili. Dokonce i počasí se umoudřilo a chvílemi zasvítilo sluníčko. Akci pořádal spolek Tradiční venkov.

Foto: Václav Mikeš

Zastávka na návsi v Radvanově

Článek

Po žádosti o povolení průvodu obcí, slibu a předání klíče od obce z rukou místostarostky obce (letos FAB) se po 14 hodině vydal průvod Josefovem směrem k Radvanovu. Bohužel, průvod jde, silnice stále stojí, domy stojí, ale zastavit není důvod. Asi mráz či chřipka všechny zkosila. Proto v průvodu chyběla smrtka, neměla by práci.

Zastávka v Radvanově. Hudba hraje a konečně přichází místní. Jenom se přijít podívat, poslechnout písničky a ochutnat koblihy, domácí koláčky a výborný domácí chléb se škvarkovou pomazánkou. Samozřejmě i svařák nebo minimálně horký čaj. Perfektní bylo, že letos přináší pro účastníky průvodu občerstvení a skleničku alkoholu i sami obyvatelé.

Pak průvod pokračoval do Josefova, větší částí obce a dále do Luhu, kde průvod v šest hodin letos skončil. Všichni, včetně tří dětí, vydrželi. Popisovat cestu není nutné. Byly tam nádherné okamžiky, kdy obyvatelé domů vyšli ven i s dětmi a poslouchali hudbu, pohostili masky a ochutnali pohoštění na voze, ale ... málokdy někdo otvíral, někdo dal lahvičku a korunku a ahoj. Posádky projíždějících aut někdy zdravily, někdy se dívaly někam do prostoru a byl tam i jeden řidič ducha slabšího, který při průjezdu kolem průvodu rychlostí minimálně sedmdesát kilometrů v hodině v obci projel loužemi a ještě zatroubil, že ho zdržujeme. Smutný byl pohled na loňské účastníky, kteří si místo do průvodu sedli do hospody.

Josefovský masopustní průvod byl odrazem toho smutného světa kolem nás. Avšak na druhou stranu byl důkazem toho, že plamínek bláznovství stále plane. Toho bláznovství, které donutí člověka obléci si kostým, odložit tu svou důležitost a vydal se do boje s větrnými mlýny lidské lhostejnosti.

Jsou stále mezi námi lidé, kteří místo sledování nekonečných seriálů jdou upéci koláčky a po práci zadělají těsto na domácí chléb a vyškvaří sádlo na pomazánku. Jsou mezi námi lidé, kteří půjčí kostým jen za vyprání a kteří při nákupu místo sledování akčních cen hledají co koupit do průvodu. Ukázalo se, že živá hudba má stále co říci a je lepší něž sebevýkonnější elektronika.

Právě takové místní akce, pořádané v pravém smyslu "komunitně" a spontánně, jsou jedinou zárukou pokračování tradic a aktivního života vesnice. Tak přiložme polínko k plamínku bláznovství a ať se za rok setkáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám