Hlavní obsah

Lidé bez přístřeší už mohou ve Zlíně využít služeb „seďárny“

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Přečkat mrazivou noc bezpečně v teple mohou i letošní zimu muži a ženy bez střechy nad hlavou ve Zlíně. Od čtvrtka 31. října je v Azylovém zařízení a nízkoprahovém denním centru pro osoby bez přístřeší Oblastního spolku Českého červeného kříže Zlín otevřena tzv. „seďárna“.

Foto: Magistrát města Zlína

Lidé bez přístřeší mohou ve Zlíně přečkat noc v tzv. "sedárně"

Článek

„V provozu je „seďárna” o den dřív oproti původnímu termínu, není vybavena postelemi, ale pobyt v ní je bezplatný a zájemci zde mohou obdržet i horký čaj. Provozní doba je od 19:00 hodin večer do sedmé hodiny ranní,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Do „seďárny“ je nutné dostavit se nejpozději do 22:00 hodin ve střízlivém stavu. Zařízení bude otevřeno do konce března příštího roku, v případě nepříznivého počasí i déle.

„Pro mužské i ženské zájemce je zde celoročně k dispozici také noclehárna za 60 korun za noc, která je jakýmsi přechodem od bezplatné „seďárny” ke klasickému pobytu v azylovém domě, jenž je ve Zlíně pouze pro muže v ceně 90 korun za den,“ vysvětlil tiskový mluvčí.

Služby pro osoby bez domova doplňuje činnost sociální kurátorky Odboru sociálních věcí Magistrátu města Zlína, terénní práce Charity Otrokovice, šatník použitého šatstva Charity Zlín a rovněž nízkoprahové denní centrum OS ČČK Zlín, ve kterém muži i ženy bez domova získají bezplatné poradenství. Zdarma mohou využít počítač k hledání zaměstnání, vyprat si prádlo, osprchovat se, oholit apod.

„V případě velmi nepříznivého počasí budou provozní hodiny „seďárny” a nízkoprahového denního centra rozšířeny. O nabízených službách potřebné občany pravidelně informujeme prostřednictvím sociální kurátorky a sociálních pracovníků Odboru sociálních věcí Magistrátu města Zlína, pracovníků Oblastního spolku Českého červeného kříže Zlín a terénního pracovníka Charity Otrokovice,“ dodal tiskový mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám