Hlavní obsah

Letošní ocenění Hra roku získala francouzská novinka Koncept

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém hodnocení Hry roku byl spuštěn v roce 2004 a prvotní ambicí, která se udržela po celých 10 let, je propagování pouze her, které jsou kvalitní.

Foto: Archiv Hra roku

Koncept - Hra roku 2014

Článek

Cenu uděluje Akademie her, která je ustanovena z uznávaných odborníků na deskové hry, o nichž se můžete více dozvědět na stránkách www.hraroku.cz, včetně jejich životopisů a vztahu ke komerčním aktivitám v oboru her.

Hrou roku 2014 byla Akademií her zvolena hra Koncept. Hra je postavena na spolupráci hráčů, kteří pracují ve dvojicích a v těchto minitýmech musí navzájem hádat slovo, název, jméno či frázi, které má dvojice soupeřů na mysli. Dvojice používají k napovídání protihráčům pouze několik typů symbolů, které označují přímo na speciální hrací desce, která je součástí a základem Konceptu. Podle toho, jaké symboly vyberou, vedou indicie k nápovědě, která má soupeřící dvojici přivést k výsledku. Bez určité dávky intuice a především fantazie s indukcí nemáte šanci vyhrát.  

Celá hra je symbolizována otazníkem, který je zde značkou pro hlavní indicii, díky níž popisujeme vybrané slovo, jméno, název či frázi. Pokud soupeřící dvojice neuhádne to, nač se ptáme hned, pak přidáváme další barevné značky ve tvaru vykřičníků, jednu po druhé tak, aby informaci zpřesnily a zúžily tak okruh, ve kterém se hledaný pojem nachází. Vítězí pochopitelně ten, kdo nasbírá nejvíce bodů, ale ve skutečnosti je vítězem každý z účastníků, protože dokázal, nebo se alespoň pokusil, rozpohybovat fantazii a zapojit logiku.

Hra je ale vhodná nejen pro dospělé. I dospívající děti dokáže vytáhnout od počítače a vrátit je zpět z virtuálního světa do bezstarostného hraní plného fantazie.

Cenu Hra roku může získat kterákoli desková nebo karetní hra, která se dováží do České republiky. Jednorázové dovozy několika kusů her nelze považovat za dovážení, cílem ceny je propagovat kvalitní hry, které jsou dostupné pro nejširší veřejnost. Nezařazují se nové a širší sety her. Volba vždy probíhá ve dvou kolech:

První kolo je nominace, která vzniká na základě seznamu her, který je vytvořen ve spolupráci s dovozci her. V prvním hlasování každý z členů rozdělí maximálně 18 bodů mezi hry, které považuje za hodné nominace. Jedné hře smí přidělit nejvýše 3 body. Takto se sestaví seznam nominovaných her. Seznam nominovaných her je oficiálně oznámen během slavnostního zahájení Olympiády duševních sportů.

V druhém kole členové Akademie před hlasováním podrobně diskutují o svých hlasovacích preferencích. Pokud je to možné, zúčastní se členové Akademie her společného zasedání před tím, než odevzdají své hlasy. Zasedání se většinou koná v předvečer vyhlášení vítězné hry. Cenu může získat kterákoli desková nebo karetní hra, která je vydaná v České republice nebo se do ní dováží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám