Hlavní obsah

Letní novinky v plzeňské Techmanii

Novinky, Ivana Borovková

Techmania Science Center, plzeňské centrum vědy, si toto léto pro své návštěvníky připravilo několik novinek. Tou největší je rozhodně nová interaktivní expozice Inženýr, která byla navržena a vytvořena přímo v samotném science centru.

Foto: Ivana Borovková

Zábavná věda, pro malé i velké

Článek

Na začátku července byla veřejnosti otevřena dlouho očekávaná expozice Inženýr, jež představuje obor inženýrství v jeho základním pojetí. Zahrnuje čtyři hlavních okruhy, a to: stavitelství, mechanika, chemický inženýr a elektroinženýr. Ti nejmenší si mohou vyzkoušet své stavařské dovednosti, zahrát si na zedníky nebo architekty.

Pro děti od 7 do 10 let je v části mechaniky připravena možnost sestavení hodinového strojku, převodovky nebo závody autíček na dráze. Starší děti si vyzkouší, zda by se díky svému talentu mohly živit programováním nebo prací s elektrickými obvody jako elektroinženýři, případně vývojem léků jako chemičtí inženýři.

Jednotlivé exponáty záměrně nejsou doplněny rozsáhlými popisky a vysvětlivkami, aby si budoucí inženýři na vše přišli sami. Součástí expozice je také kino herna, kde mohou návštěvníci načerpat nové síly při sledování filmů a tematických dokumentů.

Vzhůru do vesmíru

Další z novinek na návštěvníky čeká ve 3D Planetáriu Techmanie, které bylo první svého druhu v České republice. Program je každý den opravdu bohatý a nové filmy přibývají.

Toto léto se v planetáriu promítá novinka s názvem Robinsonka. Film vypráví příběh z prostředí staré měsíční základny, kde návštěvníci prožijí dobrodružství s hlavní hrdinkou Sárou a jejími průvodci. Podaří se trosečnici zprovoznit základnu u Hadleyho brázdy, kde před více než sto lety přistála výprava Apollo 15?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám