Hlavní obsah

Lešetínský Fašank baví návštěvníky už dvanáct let 

Novinky, Blanka Kovandová

V sobotu 5. března se zaplní zlínská ulička Lešetín I až prasknutí – stovky příznivců si nenechají ujít jedinečnou atmosféru místního Fašanku. Akce pravidelně už dvanáct let dokazuje, že sousedská pospolitost a chuť udělat něco pro druhé, má své pevné místo i uprostřed krajského města.

Foto: Blanka Kovandová

I na Lešetíně patří do programu fašanku "vážné" pochovávání basy

Článek

Myšlenka uspořádat Lešetínský fašank se zrodila u piva. „Skutečně je to tak. Seděli jsme v místní hospůdce u Kovárny s rodinou, se sousedy z ulice, známými a rodinným přítelem, hercem a malířem Luborem Tokošem. A jak bývá zvykem, nadávali jsme, že se ve Zlíně nic neděje a že není kam jít za zábavou,“ popsala začátky fašanku jedna z pořadatelek Zuzana Baťová.Tehdy slovo dalo slovo a místní nadšenci uspořádali první fašank.

Jenže původně recesistická akce rok od roku rostla. Přidávaly se výstavy, kapely, skutečná zabíjačka a další lákadla. Narostla tak, že v posledních letech má průvod maškar co dělat, aby se vůbec prodral mezi návštěvníky a obešel všechny sousedy.

V průvodu maškar nechybí tradiční masky, ale zdravé jádro vymyslí pro každý rok i nějaké nosné téma. V minulých letech to bylo třeba Monarchistické loďstvo Císaře pána nebo retro styl Beatles a Žlutá ponorka. Těžko říct, čím překvapí letos.

Uspořádat takovou akci není jednoduché, a tak vloni pořadatelé založili občanské sdružení, pod jehož záštitou se Fašank koná. „Letos je Lešetínský fašank naplánován na 5. března, tak už jen doufáme v dobré počasí. Ale nejsme nároční, kromě deště bereme všechno,“ dodala s úsměvem pořadatelka.

Na návštěvníky letošního 12. ročníku čeká pochovávání basy, zabíjačka. I řadoví návštěvníci mohou dorazit v maskách a děti v maskách budou dokonce odměněny. Dále vystoupení folklorních souborů nebo koncerty skupin Podjezd, Kačes a New Rumpál, Leška Semelky  a S. L. S., Jazzzubs a dalších. Lešetínský Fašank začíná v 10 hodin dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám