Hlavní obsah

Legendární AG Flek zavítali do Týna nad Vltavou

Novinky, Miroslav Bžoch

Vltavotýnští folkrockoví fanoušci se jich měli dočkat již v létě, bohužel však pro nepřízeň počasí v rámci hudebního festivalu nakonec nevystoupili. O to větší nadšení zavládlo v úterý 15. října v týnské Sokolovně, kde se koncert pod názvem Ozvěny vltavotýnského točení nakonec uskutečnil.

Foto: Miroslav Bžoch

AG Flek

Článek

V rámci hudebního večer na pódiu Sokolovny vystřídaly dvě hudební skupiny.

Bluegrassová kapela SEMTAM, která vznikla na jihu Čech již v roce 1981 vystoupila v první části večera. Pamětníci si určitě vzpomenou na významné hudební osobnosti, které sestavou prošli. Jenom namátkou Pavlína Jíšová, Jarda Matějů, Pavlína Braunová, Vojta Zícha nebo Jirka Smrž. I díky tomu jde kapela už od svého založení tak trochu vlastní cestou, mimo hlavní proud a směr vývoje českého bluegrassu. Od počátků se kapela věnuje převážně autorské tvorbě.

Skupina SEMTAM působí vyrovnaným projevem kvalitního vokálu s pevným doprovodem i osobitými sóly. Dvě kvalitní zpěvačky jsou už tak trochu poznávacím znamením kapely. To vše by nefungovalo bez hezkých písniček, jak těch slavných z historie, tak úplně nových. I když jsou těžištěm jejich koncertní činnosti převážně letní festivaly, ve zbytku roku si rádi zahrají i samostatné koncerty po celé republice.

Nyní hrají ve složení Luboš Marek - houslista a kapelník, Vojtěch Zícha - banjista a kytarista, Petra Želiborová - baskytaristka, Lenka Huszárová - zpěvačka, Pavla Panská - zpěvačka, Tomáš Berka - kytarista a Pepa Poslíšilík - sólový zpěvák a hráč na mandolínu.

Druhou část večera jednoznačně ovládla folkrocková zlínská hudební skupina AG Flek.

V roce 1977 spolu začali zkoušet Ivo Viktorin, Karel Markytán, Blanka Táborská a Josef Šobáň. Okamžitě zaujali publikum a začali sbírat ocenění na legendárním festivalu Porta.

Už jejich první album Blázni umírají nadvakrát z roku 1983 se pohybovalo mezi klasickým folkem (s důrazem na vícehlasé vokály) a folk-rockem – byli jednou z prvních folkových kapel, která zařadila do svého zvuku bicí. V 80. letech pak i přes občasný rozchod se vkusem konzervativního „portovního“ publika definovali český folk-rock, mj. v době, kdy po odchodu Blanky Táborské přišel do skupiny vizionář Vlasta Redl.

Stará sestava AG Fleků se postupně pozměnila, až v roce 1996 došlo k obnovení původního kvarteta. V posledních letech se ve zvuku AG Fleku prolíná to nejlepší, co nabízela stará sestava, s pozdějším, ostřejším zvukem skupiny. AG Flek tak zdobí brilantní rytmická souhra, vynikající sólové pasáže, které v rozmáchlých plochách vytvářejí nejrůznější nálady a to vše společně s nádhernými vícehlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám