Hlavní obsah

Kroměřížan Karel Kryl je osobnost a jeho expozice sem bytostně patří, říká Robert Rohál

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let existence oslaví 14. září Expozice Karla Kryla v Kroměříži, která je součástí místního domu kultury. Na otázky, v čem je expozice zajímavá, jestli se jí daří lákat nové návštěvníky a co nabídne v příštím období, odpověděl její vedoucí Robert Rohál.

Foto: Robert Rohál (archiv)

Robert Rohál.

Článek

Expozice Karla Kryla letos slaví pět let od otevření a stále se jí daří lákat nové a nové návštěvníky. Co na expozici obdivují či oceňují nejvíc?

Prostředí či interiér a to, jak je to celé chytře vymyšleno. Přitom to není velký prostor, ale zato je hodně členitý, ale především je o něčem. Autorem je divadelní scénograf - Ing. akad. arch. Jan Konečný, CSc, který vsadil nejen na nadčasové Krylovy písně, ale stejně tak na scénicko-emociální působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Mnozí návštěvníci se nechali slyšet, že by si naše nádherná expozice zasloužila ať už výtvarnou nebo architektonickou cenu.

Lidé přijíždějí zblízka i zdaleka. Víte, kdo to měl do Kroměříže nejdál?

Zahraniční návštěvníci se rekrutují především ze Slovenska nebo Polska, ale občas také z Německa. Měl jsem tu ovšem i návštěvu z Austrálie. To byli lidi, kteří Karla Kryla znali z dětství a vlastně i z jeho pozdějších koncertů, když vyjížděl ještě z Německa za krajany třeba zrovna do Austrálie.

Vy sám v expozici působíte tři roky. Přivítal jste zde za tu dobu nějaké osobnosti z Krylovy branže?

Ve speciálních pořadech - ať už šlo výročí naší expozice nebo tradiční listopadové akce Světlo pro Kryla - tu vystoupili například písničkář Pavel Foltán, Jiří Kryl (bratr Karla Kryla, který příležitostně zpívá), Oscar Petr, šansoniér Jiří Bartoň a různé kapely. Ze „slavných“ návštěvníků mohu vzpomenout Stanislava Wabiho Daňka, Jaroslava Hutku, Davida Uličníka, textaře Vladyho Gryce, renomovaného fotografa Ottu Dlabolu, který Kryla v šedesátých letech fotil nebo Krylovu první manželku Evu. Během let tu samozřejmě natáčelo i několik televizních štábů.

S Karlem Krylem jste pět dní v týdnu. Nezdá se vám někdy o něm?

A víte, že někdy jo. Zvláště, když se tu přes den vystřídá třeba šedesát lidí, někdy i více, přičemž ze všech pěti hudebních místností zní po celý den Kryl…

Očekáváte v závěru roku zvýšenou návštěvnost, když si připomínáme třicet let od sametové revoluce, s níž byl Karel Kryl úzce spojen? 

Určitě s tím počítáme. Zatímco už od 14. září bude k expozici k vidění výstava Pět let Expozice Karla Kryla, v listopadu proběhne několik hudebních akcí a tradiční pietní podvečer Světlo pro Kryla.

Jak vidíte budoucnost expozice?

Myslím, že se expozice udrží a nadále bude. Karel Kryl byl jenom jeden a to, co představuje, je stále kvalita umocněná moudrostí, inteligencí a vůbec obdivuhodným rozsahem jeho talentu. A navíc to byl Kroměřížan a dnes už legendární osobnost, jehož expozice sem bytostně patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám