Hlavní obsah

Kresby Vladimíry Gajdošové zachycují tváře i emoce

Novinky, Eliška Šťastná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní umělecká škola Krnov aktuálně hostí výstavu portrétů a kreseb Vladimíry Gajdošové. Expozici je ale možné navštívit pouze ve dvou termínech – prvním bylo páteční slavnostní zahájení, podruhé ji organizátoři zpřístupní v pátek 22. listopadu.

Foto: Eliška Šťastná

Vernisáž výstavy kreseb a portrétů Vladimíry Gajdošové.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit na šest desítek obrazů, z nichž naprostá většina jsou portréty. „Pořád sleduju lidi, jak se tváří, jaké dělají grimasy. Někdy mi to zůstane v hlavě, ráno si sednu, načrtnu to a už to je,“ popsala Vladimíra Gajdošová svůj tvůrčí proces.

Zároveň ale upozornila, že obrazy nevznikají podle skutečných osob, ale jsou výsledkem její fantazie. „To nejsou lidi, to je jenom ta emoce, kterou já jsem tam chtěla dostat,“ upřesnila.

Na obrazech se objevují ženy i muži, děti i senioři. Žádný však nemá jméno. „Své práce nenazývám, chtěla bych, aby si v nich každý našel to své,“ vysvětlila autorka.

Poprvé svá díla Gajdošová vystavovala před čtyřmi lety. Od té doby tvořila, ale nabídky vystavovat odmítala, protože, jak sama říká, ještě nebyl ten správný čas.

Kromě vystavených obrazů se věnuje i portrétní kresbě na zakázku. „Lidé vždycky pošlou fotografie a já na základě nich vytvořím velký obraz,“ přiblížila. Tímto způsobem se její díla dostávají za hranice Krnova, České republiky, ale i Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám