Hlavní obsah

Klatovský Pavilon skla zve na předvánoční dílny s názvem Kouzlo skleněného dárku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Pavilon skla Klatovy pořádá v sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince, vždy od 10 do 16 hodin, již tradiční předvánoční tvůrčí dílny - Kouzlo skleněného dárku.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Ilustrační foto z loňské akce Víkend s vánočními ozdobami. Na snímku vpravo lektorka Jana Lojdová vede malé umělce

Článek

„Jako každý rok připravil klatovský Pavilon skla také předvánoční dílny, jejichž letošním tématem je skleněný dárek v řadě podob. Budou se malovat a různě dekorovat svícny, hrnečky, vyrábět drobné šperky. Pro velký zájem ale nebude chybět ani zdobení skleněných vánočních ozdob a práce s korálky, které se také mohou stát krásným vánočním dárkem," prozradila kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková.

Program i pro školy a školky

„V týdnu od 2. do 6. prosince bude program tvůrčích dílen pokračovat pro skupiny dětí ze základních škol a mateřských školek. Zde doporučujeme včasnou specifikaci požadované techniky a dohodu termínu v recepci PASKu na adrese: rezervace@pask-klatovy.cz,” dodala Jitka Lněničková.

Alabastrové sklo ze Šumavy 

Během tvořivé dílny si lze v Pavilonu skla prohlédnout aktuální výstavu s názvem Alabastrové sklo ze Šumavy. (Výstava byla otevřena 23. září a byla prodloužena do 8. prosince.)

Zakalené, jakoby mlžně vyhlížející alabastrové sklo se na šumavských sklárnách vyrábělo od poloviny 30. let zhruba do 80. let 19. století a patří k výrazným fenoménům zdejšího sklářství. Pastelově barevná, vrstvená a broušená skla zdobená malovanými či zlacenými dekory nebo nalepovanými perličkami jsou půvabnými dokumenty zejména stylu druhého rokoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám