Hlavní obsah

Klášter v Plasích láká na zábavu a vzdělání

Novinky, Martin Domín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klášter v Plasích již poněkolikáté otevírá přes hlavní sezónu brány návštěvníkům. Unikátní klášterní komplex láká na restaurované barokní interiéry i unikátní vodní systém. Stavbu, která stojí na vodě, nejde nenavštívit!

Foto: Martin Domín

Malba v nemocničním křídle

Článek

Vyrazíte-li do Plas již ráno, v hlavní sezóně (červenec-srpen) se vám jeho brány otevřou již úderem deváté hodiny ranní, vyjma pondělí. Na návštěvníky čekají hned 2 standardní a jeden speciální prohlídkový okruh.

Hlavní prohlídkový okruh vás provede konventem - tedy obytnou budovou mnichů od Santiniho-Aichla. Ta je dnes největší budovou celého areálu a její interiéry na prohlídkové trase jsou opraveny tak, že si myslíte, že jste dorazili do poloviny 18. století.

Konvent je budova, kde žili mniši cistercáckého řádu. Tady v Plasích až do 9. listopadu 1785 - tedy do doby, než podlehl rušení klášterů císařem Josefem II. Doba "pomnišská" není v Plasích nezajímavá - naopak. V 1. polovině 19. století kupuje celé panství jedna z nejvýznamnějších osobností své doby - rakouský kancléř Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže z Metternich-Winneburgu. Ten s podstatnou částí své rodiny odpočívá v Plasích v rodinné hrobce dodnes.

Mimochodem, pro ty, kteří by stáli o prohlídku místa posledního odpočinku rodiny Metternichů, mají možnost nahlédnout. Jak na to, vám poradí třeba v pokladně v klášteře.

Klášter kromě hodinové prohlídky konventu nabízí i méně časově náročnou, zhruba půlhodinovou prohlídku hodinové věže s dvoupatrovou královskou kaplí. Část této stavby pamatuje samotné Přemyslovce. Prohlídku hodinové věže lze doporučit i rodinám s dětmi, které mají strach, že by jejich ratolesti hodinovou prohlídku nezvládly. Součástí prohlídky hodinové věže (jak už její název napovídá) je i prohlídka hodinového stroje ze 17. století, který je v neustálém běhu. Vrchol prohlídky je pak odbíjení v půl. Pokud budete mít štěstí, můžete narazit i na pana hodináře, který se v Plasích o hodiny již léta stará.

Na začátku jsem nastínil speciální okruh. Tím je Vodní systém, unikát plaského kláštera. Klášter stojí na vodě - tedy - na 5 103 dubových pilotách, které podpírají jak budovu, tak dřevěný dubový rošt. Konstrukci konzervuje voda. Jak se sem dostala, kdo za to může, jak se o systém starají a jak správa kláštera větrá, se dozvíte právě na hodinové prohlídce vodního systému konventu.

Důležité je sledovat online klášter v Plasích, neboť tyto prohlídky jsou pouze na rezervaci a při předchozí domluvě (nad 10 osob) nebo individuálně v případě, že je správa kláštera vyhlásí. Nejbližší prohlídka se uskuteční 17. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám