Hlavní obsah

Katedrála plná hudby zahájí advent Ústeckého kraje

Novinky, Petr Šíla

Letošní Adventní koncert Ústeckého kraje hostí katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích. Hlavní myšlenkou je zaplnit celý prostor katedrály hudbou, která zdaleka nebude znít jen z hudebního kůru. Koncert začne v neděli 3. prosince od 17 hodin, vstup je volný.

Foto: Klára Kotzová

Collegium hortense při koncertu v Římě v roce 2016

Článek

Katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích je z hlediska církevní hierarchie nejvýznamnější chrám v kraji. Stavba symbolizuje téměř tisíciletou duchovní tradici založenou spolu s litoměřickou kapitulou již v roce 1057.

V 17. století byla tato tradice posílena zřízením úřadu biskupa a nahrazením starého přemyslovského kostela barokní novostavbou katedrály. Ta se postupem času stala nejen formálním středem duchovního života v celé diecézi, ale také místem, kde si podávalo ruce stavitelské a výtvarné umění s uměním hudebním.

Tuto šťastnou symbiózu chce povzbudit i koncert, jehož hlavní myšlenkou je zaplnit celý prostor katedrály hudbou, která zdaleka nebude znít jen z hudebního kůru. V rámci koncertu vystoupí pod vedením sbormistra Václava Hanče, pěvecký chlapecký sbor Páni kluci, pod vedením Jana Zástěry chrámový soubor Collegium hortense a žesťové kvinteto Hudby Hradní stráže. Návštěvníci se mohou také těšit na majestátní zvuk velkých varhan i na unikátní staré varhany v chóru katedrály.

Adventní koncert se již tradičně koná pod osobní záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a biskupa litoměřického, mons. Jana Baxanta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám