Hlavní obsah

Jihočeská turistická centrála omezuje své veletržní aktivity, nejede do Pasova a ruší Travelfest

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli aktuální situaci v příjezdovém cestovním ruchu spojené s rušením rezervací v jihočeských hotelech, omezuje Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) své nejbližší plánované veletržní aktivity. Ruší svou účast na březnovém veletrhu v Pasově a dubnový Travelfest v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Pokorný

Loňský veletrh cestovního ruchu Travelfest na výstavišti v Českých Budějovicích byl návštěvnicky velmi úspěšný.

Článek

Finanční prostředky, původně plánované na tyto akce, budou využity na financování kampaně zaměřené na domácí cestovní ruch a blízké trhy.

„Neměli jsme na výběr. Nikdo totiž další vývoj situace nedokáže odhadnout. Jaká omezující opatření při cestování či návštěvě hromadných akcí, navíc s mezinárodní účastí, nás čekají? Jak budou reagovat návštěvníci? Nebudeme nakonec na veletrhu sami? Podobných otázek je spousta? Odpověď žádná. Odpovědnost za efektivitu hospodaření s rozpočtem organizace zůstává,“ okomentoval kroky JCCR její ředitel Jaromír Polášek.

Připomněl, že důležitým faktorem při rozhodování byl aktuální pokles zahraničních návštěvníků a z toho nově vyplývající potřeba dalších investic do zintenzivnění marketingových aktivit zaměřených na domácí návštěvníky.

„Každý zřejmě zaznamenal, s jakým poklesem tržeb se už nyní potýkají hoteliéři a další ubytovatelé v regionu. Musíme jim pomoci, a to bezodkladně tyto ztráty eliminovat, či alespoň minimalizovat,“ zdůraznil Polášek.

Cestovní ruch v Jihočeském kraji přinesl v roce 2018 do veřejných rozpočtů téměř 10 miliard korun.

V cestovním ruchu přímo i nepřímo podnikají a jsou zaměstnány v regionu desítky tisíc lidí. O tržby přicházejí obchody, restaurace, sportovní zařízení, památky, čerpací stanice, dopravci a další služby.

„Přínos cestovního ruchu pro tuzemskou ekonomiku je dlouhodobě podceňovaný. Důsledky jeho dramatického propadu by nás mohly nyní velmi nemile překvapit. My se snažíme dělat maximum pro to, aby k němu nedošlo, nebo přesněji, aby k němu došlo v co nejmenším rozsahu,“ konstatoval Polášek.

Z údajů agentury CzechTourism vyplývá, že v roce 2018 utratili turisté v ČR zhruba 300 miliard korun, v multiplikaci více než 600 miliard. Celkové přínosy pro veřejné rozpočty, tedy státní rozpočet, zdravotní pojišťovny, rozpočty krajů, měst a obcí, dosáhly 120 miliard korun. Roční výdaje veřejného sektoru na přímou podporu cestovního ruchu přitom ve stejném roce činily cirka 1,5 miliardy korun, tedy pouze 1,25 procenta příjmů.

Prvním opatřením, které JCCR umožní přesunout část prostředků na aktuální potřeby turismu v regionu, je zrušení akce Jižní Čechy hostem v Pasově, která se měla konat 19. až 29. března v Bavorsku v rámci mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Passauer Frühling 2020. Centrála současně rozhodla o úplném zrušení letošního ročníku veletrhu Travelfest, který se měl uskutečnit ve dnech 24. – 26. dubna v Českých Budějovicích. Vzhledem k provázání s jarním Gastrofestem se tak po dohodě s jeho organizátorem ruší i letošní ročník celého Travel.

„Dojde ovšem k rozšíření programu konference TRAVELCON 2020, která se uskuteční v plánovaném termínu 23. a 24. dubna v pavilonu Z na českobudějovickém výstavišti. Konference bude doplněna o téma vlivů aktuálních globálních změn v odvětví cestovního ruchu na jeho další vývoj,“ dodal Polášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám