Hlavní obsah

Jedinečná ukázka architektury doby Václava IV. - hrad Krakovec - zahájí sezónu Slavnostmi Jana Husa

Novinky, Ivana Kvasnicová

Prohlídková trasa hradu Krakovec uvádí návštěvníky do výjimečné atmosféry doby Václava IV., doby gotického manýrismu, doby krásného slohu a seznamuje s vrcholnou architektonickou jednotností, originálností i tvarovou bohatostí hradu. Již tradičně proběhnou na hradě Slavnosti Mistra Jana Husa 4. až 6. července.

Foto: hrad Krakovec
Článek

Hrad Krakovec představuje jeden z vrcholů české hradní architektury 14. století. Hrad byl postaven pro předního muže královského dvora a purkrabího hradu Křivoklát, Jíru z Roztok.

V roce 1381 se stal majitelem vsi Krakova a údolí Krakovce zeman Jíra z Roztok, který měl pod Křivoklátem v Roztokách rodový dvorec. Ves a tvrz obdržel od krále Václava IV. jako manství za služby prokázané jeho otci Karlu IV. Jíra se stal také služebníkem a oblíbencem Václavovým a v krátké době dosáhl význačného postavení na králově dvoře.

Jako královský lovčí i vedoucí stavební hutě si Jíra hledal místo pro stavbu hradu, když už tvrz v Krakově nevyhovovala jeho společenskému postavení. Chtěl si jej postavit poblíž svého rodiště i královského Křivoklátu, a tak si vybral v údolí Krakovec nevysoký skalnatý ostroh v zalesněném údolí, obtékaný potoky Krakovským a Šípským. Název Krakovec vznikl jako zdrobnělina jména Krakov. Říkalo se tak zalesněnému údolí pod vsí Krakovem, k níž náleželo. Hrad sloužil především k reprezentaci a jako pohodlné bydlení.

V roce 1410 prodal Jíra hrad Krakovec Jindřichovi Leflovi z Lažan. Jindřich Lefl z rytířské rodiny ze Seidlitzu ve Slezsku, povýšené do panského stavu, se stal Jírovým nástupcem na královském dvoře a Václavovým důvěrníkem a komořím.

Krakovec se stal i posledním útočištěm mistra Jana Husa před odjezdem do Kostnice, když byl prohlášen za kacíře a vypuzen z Prahy. Z Táborska, z Ústí Sezimova po smrti svého příznivce Jana z Ústí přijel na hrad na pozvání pana Lefla. Jindřich Lefl náležel mezi přívržence reformního hnutí a poskytl útulek Janu Husovi, když už nemohl pobývat na Kozím hrádku. Tady také vznikly Husovy obrany a obranné listy, odtud posílal listy přátelům, Pražanům a 10. října zde napsal poslední vůli, adresovanou svému žáku Martínkovi z Volyně. Dne 11. října 1414 odjel Hus z Krakovce do Kostnice v průvodu 30 koních a dvou vozech, aby obhájil své názory před církevním koncilem.

„Krakovec nadále svou nevtíravou i jímavou velebností, konejšivostí, individualitou a intimitou přímo vzývá k rozjímání v současném zběsilém honebním tempu za povrchním poznáním života. Vše na tomto objektu z konce 14. století bylo a stále je účelové, promyšlené a perfektní. Celek pak působí harmonicky, spojením hluboce lidského námětu s krásnou formou,” uvedl Jiří Sobek, kastelán hradu Krakovec.

„V oblasti kulturních programů se nadále budeme věnovat básnickým sympoziím, divadelním představením, koncertům, bohoslužbám i Husově osobnosti. Připomínáme či se věnujeme zpřístupnění, myšlení i významu osobnosti mistra Jana Husa. Všichni jsou tímto zvanými i vítanými hosty. Mistr Jan Hus jako osobnost, dílo i odkaz na Krakovci žije i se tu připomíná více než sto let. V letošním roce začínáme 4. července od 19.30 hodin v místě zvaném Pod Políčkem úvodním slovem, zapálením symbolické hranice, místní příležitostný sbor zapěje a poté se zaposloucháme do hudebního představení,” dodal Jiří Sobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám