Hlavní obsah

Jarní prázdniny doprovázelo aprílové ladění a vlastnoručně vyrobený dráček

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je únor a jaro se chtělo ujmout vlády a tak zima vyhlásila tvrdý souboj - jako v pohádce. A tak v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí se mohly děti seznámit s děním, když se dva perou, na příbězích měsíčního dráčka. Prázdninové odpoledne nekončilo jen pohádkou, ale vlastnoručně vyrobeným dráčkem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Čtením z pohádkové knížky zahájila Jitka Stejskalová prázdninové odpoledne v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí.

Článek

Školákům nastaly prázdniny s označením jarní. Je však zimní měsíc únor a tak zima vyhlásila tvrdý souboj pokusu nástupu jara, který nakonec vyzněl v aprílovou přestřelku. V pondělí 16°C nad nulou vystřídala v úterý teplota kolem nuly. Ve středu se od rána pralo sluníčko střídavě s vánicí.

Když venku se dějí věci jak v nepovedené pohádce, přidalo se dětské oddělení Městské knihovny v Ústí nad Orlicí a na středu 24. února připravilo pohádku skutečnou s přívětivějším koncem.

Vypravěčka Jitka Stejskalová, pracovnice dětského oddělení, otevřela pohádkovou knížku a začala s poutavým vyprávěním o Měsíčním dráčkovi. Zhruba dvě desítky dětí s napětím sledovaly čarovné příběhy dráčka, který za svitu luny protkán měsíčním svitem procházel lidským osudem. Nebyl to žádný hrozivý drak, ale hodný dráček, který byl hned s každým kamarád.

Na ukázku se pod stropem sálu knihovny vznesl papírový dráček a děti na něm mohly oči nechat. To byl začátek přání, mít takového hodného dráčka doma v dětském pokojíčku.

Tím končilo vyprávění a začalo vytváření vlastního dráčka. Vypravěčka se mávnutím kouzelného proutku změnila ve výtvarnou instruktorku a všude po koberci se rozprostřely čtvrtky papíru, tužky, nůžky, lepidlo a začala vlastnoruční výroba.

Zkušenosti a zručnost některých menších účastnic a účastníků na takovou tvorbu nestačily a tak musely nastoupit maminky. Všichni pak kreslili, stříhali, lepili - děvčátka, kluci, maminky, babičky a dráčků přibývalo i bez kouzel.

Jen co rodinná dvojice dokončila zdárně své dílo, odcházela spokojeně s výtvorem domů. I zima se přizpůsobila a tmavé mraky stáhla k obzoru a na cestu s dráčky nebe pokryla červánky přinášejícími nadějí na lepší závěr prázdnin.

Však na řadě je ještě bohatá nabídka: 25. února další jarní pohádka od 16 hodin v knihovně a od 17 hodin výstava v městském muzeu Zmatené peníze doplněná hrami s interaktivními prvky. DDM na pátek 26. února připravil výlet do rodinného zábavního parku Tongo v Hradci Králové a závěr týdne ukončí v sobotu 27. února od 16 hodin v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí dětský karneval s loutkovým divadlem Zlatý klíč ze Svitav.

Pozadu s nabídkou nezůstaly ani Rekreační služby městské společnosti TEPVOS, které zajistily rozšířenou provozní dobu pro veřejnost v krytém plaveckém bazénu i na zimním stadionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám