Hlavní obsah

Janáčkovo divadlo bude od dubna 2017 více než rok mimo provoz

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprava brněnského Janáčkova divadla a jeho okolí už trvá s přestávkami několik let. Zatímco podzemní parkoviště i parková plocha nad ním jsou již plně funkční, samotná budova má do ukončení oprav ještě daleko. Ty se navíc z důvodu nečekaných problémů se střechou ještě prodlouží.

Foto: Jiří Smutný

Janáčkovo divadlo

Článek

První část oprav vlastní divadelní budovy skončila letos v létě. Byla provedena rekonstrukce fasády, opravena elektroinstalace a tahová zařízení mechaniky divadla. Na jaro 2017 je naplánována část druhá, práce by měly začít v dubnu.

Pro návštěvníky bude vybudováno nové zákaznické centrum, pokladny, informace a zrekonstruovány šatny a bufety, které by měl získat větší kapacitu. Umělci se dočkají opravy zkušeben a svého zázemí, rekonstrukce baletních sálů a zkušebny pro orchestr. Navíc má v budově na Rooseveltově ulici přibýt sedm bytů pro hosty divadla.

Druhá etapa oprav divadla byla původně naplánována na 7 měsíců, ale nedávno zjištěný špatný stav střechy vše prodlouží zřejmě na dvojnásobek. „Ukázalo se, že je v horším stavu, než jsme mysleli. S ohledem na to jsme se rozhodli udělat opravy najednou, nikoli po etapách, jak bylo původně v plánu,“ uvedl k problémům se střechou ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Vzhledem ke kontinuální opravě a ke zrušení přestávek mezi jednotlivými částmi oprav se sice ušetří na nákladech, ale divadlo přijde o značné zisky. V nejvytíženějším období, kterým je obvykle listopad a prosinec, bude zavřeno.

Pravidelní návštěvníci Janáčkova divadla tak budou muset více než jednu sezónu oželet. Od dubna 2017 bude budova uzavřena a všichni doufají, že opravy zdárně skončí tak, aby zahájení sezóny 2018-2019 nebylo nijak ohroženo.

Reklama

Výběr článků

Načítám