Hlavní obsah

Irácké příběhy na módním mole

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V termínu od 27. – 29. září se proslulé západočeské lázeňské město Karlovy Vary stane centrem špičkové české a světové módy. TOP Fashion Week, v ikonickém Grandhotelu Pupp, odstartuje sérii módních přehlídek, kde budou představeny vize českých i zahraničních návrhářů pro nadcházející sezóny.

Foto: archiv Charita ČR

S radostí jsem se spojil s Charitou ČR a jeden z mých ikonických kousků z poslední kolekce jsem upcycloval s použitím tisků fotek z Iráku na látku.

Článek

Jedním z návrhářů, který se na setkání módních tvůrců představí, bude Pavel Berky. V rámci projektu TOP Fashion Week představí zcela novou kolekci. Její součástí bude i naprosto unikátní model. Při jeho tvorbě se Pavel rozhodl spolupracovat s Charitou Česká republika.

„Celý život si uvědomuji, jak je důležité pomáhat těm, kteří pomoc potřebují. Většina mých kolekcí byla vždy spojena s nějakým přesahem. Ať už tematicky, kdy skrze média upozornila na nějaký problém ve společnosti, anebo ve spojení s neziskovou či charitativní organizací dokonce dokázala finančně něčemu pomoci. Jinak tomu není i v nadcházející kolekci. S radostí jsem se spojil s Charitou ČR a jeden z mých ikonických kousků z poslední kolekce jsem upcycloval s použitím speciálních tisků fotografií na látku. Tento model bude následně možné na mých stránkách vydražit a výtěžek bych chtěl věnovat potřebným v Iráku. Věřím, že stejně jako já pomůžete dobré věci.“

Vzhledem k násilné povaze pronásledování etnických a náboženských menšin ze strany bojovníků tzv. Islámského státu se Irák potýká s jedním z největších počtů vnitřně vysídlených obyvatel na světě. Fotografie, které budou použity, jsou exkluzivní snímky Gabriela Kuchty, zachycující vnitřně vysídlené lidi v táborech, válkou zničená města Mosul a Karakoš, ale především emoce v očích lidí, kteří tři roky po ukončení války s Islámským státem nemají stále zpět své domovy.

Cestu novinářů do Iráku finančně podpořil projekt Evropské komise MIND, který se zaměřuje mimo jiné i na příčiny nucené migrace a globálních souvztažností.

O Pavlu Berkym

Úspěšný návrhář Pavel Berky (narozen 9. 11. 1986 v Rimavské Sobotě na Slovensku), navrhuje od roku 2013. Pavel žil tři roky v Londýně, nyní žije a tvoří v Praze. Vystudoval Střední uměleckou školu Trenčín, obor modelování a navrhování oděvů, následně pokračoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze, v ateliéru módní tvorby. Své kolekce předváděl například na Central Europe Fashion Days v Budapešti. V roce 2016 vyhrál americkou soutěž v Salt Lake City, a mohl tak rok poté představit svou kolekci v rámci New York Fashion Week. Ten samý rok zvítězil v českém projektu pro mladé oděvní značky The Way, a získal tak podporu pro rozvoj své vlastní kolekce. Největším bestsellerem se stala větrovka, kterou Pavel navrhl z vyřazené armádní padákoviny z druhé poloviny 80. let. Pro velký úspěch byla nakonec zařazena do stálé nabídky a prodává se dodnes.

O TOP Fashion Week

TFW je první módní festival s mezinárodním přesahem pořádaný firmou TOP Fashion Models s. r. o. Česká a zahraniční tvorba uznávaných i začínajících návrhářů je představována formou módních přehlídek s doprovodným programem a podporou známých postav z řad umělců, moderátorů a významných osobností módního průmyslu. Další ze série TFW jsou v roce 2020 plánovány ve Španělsku, Itálii či Lucembursku.

Reklama

Výběr článků

Načítám