Hlavní obsah

Houslista Petr Maceček a klavírista Pavel Voráček uvedou v Poličce stoletou sonátu Bohuslava Martinů

Novinky, Alena Zavoralová

Koncert pořádaný 26. září Spolkem Náš Martinů nabídne vystoupení muzikantských hvězd, houslisty Petra Macečka a klavíristy Pavla Voráčka. Díky vstřícnosti obou umělců zazní v rodném městě Bohuslava Martinů i skladatelova Sonáta C dur pro housle a klavír.

Foto: Pavel Voráček

Pavel Voráček - klavír

Článek

„Houslista Petr Maceček a klavírista Pavel Voráček provedli v Poličce 8. listopadu loňského roku slavnostní koncert k 100. výročí vzniku Československa. Při této příležitosti jsem coby pořadatel koncertu vyslovil přání, zda by umělci nemohli v příštím roce přispět k oslavě dalšího stého výročí, tentokrát mnohem méně významného, ale nepochybně atraktivního pro posluchače, kteří se zajímají nejen o vrcholnou tvorbu Bohuslava Martinů, ale také o skladby stojící na prahu jeho uměleckého vývoje,“ uvedl předseda Spolku Náš Martinů Mgr. Jaroslav Novotný.

„Počátkem roku 1919 totiž mladý Martinů napsal Sonátu C dur pro housle a klavír, kterou podle jedné ze svých kreseb „vysypal z rukávu“, a na jejímž urychleném provedení trval, i kdyby se měl Stanislav Novák, houslista, jemuž byla spolu s klavíristou Karlem Šolcem věnována, jak se tak říká, rozkrájet na malé kousky. I když se Novák nakonec nerozkrájel a Martinů se premiéry skladby ani nedožil, sonáta neupadla v zapomnění a po mnoha letech se dočkala hudební nahrávky i koncertních provedení. Není to ještě známý Martinů z pozdějších let, ale možná i proto lze poslech této poměrně rozsáhlé skladby pojmout jako dobrodružnou cestu, během níž se podle slov muzikologa prof. Jaroslava Mihuleho můžeme setkat s virtuózním pojetím obou nástrojů, invenčním bohatstvím, rozmáchlými melodickými myšlenkami, dramatickými gesty i písňovou lyrikou, jež ve výsledku symbolizují především svěží citovost mládí,“ dodal Jaroslav Novotný.

Díky vstřícnosti umělců nyní zazní sonáta v rodném městě autora, a to spolu s jeho Českou rapsodií z roku 1945, která připomene osobitý hudební rukopis již světově proslulého skladatele. Program koncertu doplní Sonáta pro housle a klavír č. 7 c moll Ludwiga van Beethovena

Koncert se koná ve čtvrtek 26. září od 18.00 hodin v hudebním sále poličského muzea

Pavel Voráček je absolventem pražského Gymnázia Jana Nerudy a HAMU. Hru na klavír a komorní hudbu studoval i na Birmingham Conservatoire ve Velké Británii. Během studií získal řadu cen v různých interpretačních soutěžích. Vystupuje u nás i v mnoha dalších zemích.

Petr Maceček, houslista, je absolventem AMU v Praze. Je držitelem několika ocenění včetně zvláštní ceny v soutěži Henryka Wieniawského v Polsku, byl koncertním mistrem Slovenského komorního orchestru, koncertním mistrem a uměleckým vedoucím komorního orchestru Capella Istropolitana v Bratislavě. Po svém příchodu do Prahy byl v 90. letech koncertním mistrem Sukova komorního orchestru a poté řadu let působil jako koncertní mistr a umělecký vedoucí Pražského komorního orchestru.

Další informace na www.cbmpolicka.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám