Hlavní obsah

Hlavním hostem novoročního koncertu Mladého týnišťského big bandu bude Leona Machálková

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou vánočních koncertech v Rychnově nad Kněžnou a Opočně se v neděli 12. ledna představí Mladý týnišťský big band před domácím publikem. Hlavním hostem novoročního koncertu této kapely se stane populární Leona Machálková.

Foto: Leona Machálková (archiv)

Leona Machálková bude hlavním hostem novoročního koncertu Mladého týnišťského big bandu.

Článek

O dva koncerty, jejichž začátek byl stanoven na 14. a 17. hodinu a uskuteční se z důvodu rekonstrukce kulturního centra v městském kině v Týništi nad Orlicí, je mezi příznivci swingu a jazzu velký zájem. Důvodem je jistě i to, že pozvání Mladého týnišťského big bandu přijala Leona Machálková, jedna z velkých stálic naší hudební scény.

Pro MTBB se tak stane novoroční koncert s touto známou interpretkou velkou výzvou. Velmi zavazující je pro týnišťskou kapelu jistě už fakt, že do Týniště nad Orlicí přijede ke společnému vystoupení zpěvačka, která pravidelně spolupracuje s mnoha špičkovými hudebními tělesy, například s Big Bandem Felixe Slováčka, s Boom Bandem, s Pájky Pájk Martina Kumžáka, s Orchestrem Státní opery Praha, se Zlínskou i Královéhradeckou filharmonií.

Několik dní předtím, než tamní zaplněné kino přivítá domácí muzikanty a skvělou zpěvačku, prozradila Leona Machálková, jak se těší na vystoupení s týnišťských big bandem.

„Na spolupráci s MTBB se moc těším. Velmi mě baví zpívat s velkou kapelou, je to pro mě vždy muzikantský zážitek ze vzájemné souhry. O bandu mám skvělé reference již od pana Plašila a také od mého studenta Martina Růži, kterého učím na Pražské konzervatoři interpretaci. Poprvé si spolu také zazpíváme duet z filmu Kdyby tisíc klarinetů,” uvedla zpěvačka.

A s jakými pocity přijala pozvání ke společnému vystoupení s orchestrem složeným z amatérských muzikantů? „Mám zkušenosti i z jiných týmů, že takový band vždy drží profesionálové, kteří jsou součástí. Vím, že se svědomitě na koncerty připravují a vkládají do svého výkonu entuziasmus, který je z jejich hry znát. Já osobně také ráda zkouším a chci být dobře připravená do finále, tedy na koncert. Myslím, že i to nás spojuje,” odpověděla Leona Machálková.

Na závěr pak alespoň zčásti „odtajnila“, na co se mohou posluchači novoročního koncertu těšit: „Mám na koncertě poměrně velký prostor a s big bandem zazpívám jak jazzové balady či swing, tak také muzikálové árie a rock-popové temperamentní skladby. Nechte se překvapit.”

Kariéra a úspěchy Leony Machálkové nejsou pro příznivce hudby neznámé, a tak za doplnění ještě stojí, že Mladý týnišťský big band vznikl už v roce 1992, kdy kolem sebe Pavel Plašil s kolegou Karlem Koldinským shromáždili několik mladých hudebníků, žáků ZUŠ Týniště nad Orlicí, aby se začali seznamovat se swingovou a jazzovou muzikou.

Může se pochlubit spoluprací s předními českými jazzovými i populárními osobnostmi, z nichž je možné jmenovat Felixe Slováčka, Laďu Kerndla nebo Jitku Zelenkovou. Kapela si velmi považuje společných koncertů s již nežijícími jazzovými „star" Vlastou Průchovou a Karlem Hálou. U příležitosti 20 let svého vzniku obohatil MTBB hudební trh o CD nazvané Veselé (Swingové) vánoční hody, které vzniklo díky spolupráci s Rychnovským dětským sborem Carmina.

Reklama

Výběr článků

Načítám