Hlavní obsah

Grafici a malíři amatéři neboli GAMA slaví čtyřicet let výstavou v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Začátek podzimu patří v nevšedním prostoru lapidária v Dobrušce výtvarné skupině GAMA, která slaví čtyřicet let svého vzniku. Grafici a malíři amatéři - Josef Benedikt, Jan Holec, Miroslav Malý, bratři Karel a Jan Martincovi - se prostřednictvím tvorby vrátili do města F. L. Věka po pěti letech.

Foto: Dana Ehlová

Výtvarná skupina GAMA slaví čtyřicet let svého vzniku výstavou v lapidáriu v Dobrušce.

Článek

Jedná se vzpomínkové pozastavení nad historií tohoto společenství výtvarníků, nazvané jednoduše „40 let výtvarné skupiny GAMA“. Vernisáž se uskutečnila 3. října a hudební část akce obstaralo flétnové trio Orchidea ze Základní umělecké školy.

Výtvarníky poté představil Václav Verner z dobrušského muzea, který mimo jiné řekl: „Je cosi dáno lidem do vínku, že jsou takoví, jací jsou. Členům výtvarné skupiny Gama byla zřejmě dána do vínku naléhavá touha vyjádřit své pocity výtvarným projevem. Byla to i zákonitá podstata vzniku výtvarné skupiny, když původně zájmové setkání budoucích členů přerostlo v přátelství a před 40 lety – přesně 29. září 1979 - na jejich akci Loučení s létem ve Stoleté hospodě na Lomech se toto společenství ustanovilo.“

Dále Václav Verner zrekapituloval, že první významnou výstavu skupina uspořádala v roce 1981 v Kupkově výstavní síni zámeckého letohrádku v Opočně. Dvacáté narozeniny slavila v Náchodě, Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou a také v Dobrušce. Během uplynulých čtyřiceti let GAMA vystavovala na více než pěti desítkách míst doma i v zahraničí, v to nejsou ovšem započítány happeningy nebo výstavy jednotlivých členů.

A co je podle něj podstatou tvorby členů GAMY? „Potěšit sebe i ostatní tvůrčím projevem své osobnosti, prožívat onu naléhavou touhu tvořit společně, navzájem se inspirovat, ale i respektovat, nebýt zmanipulován hmotným zajištění a světskou slávou.“ Na závěr Václav Verner vyslovil přesvědčení, že tato podstata zůstává celých čtyřicet let.

Město, v jehož budově se lapidárium nachází, zastupoval tajemník městského úřadu JUDr. Jan Šťastný, který během slavnostního zahájení připomněl: „S vystavujícími se setkáváme poměrně pravidelně, s některými z nich spolupracujeme velice často. Od Josefa Benedikta má město krásně vedenou kroniku, psanou ručně. Pochází od něj i logo města, takže jeho dílo mám v ruce například ve formě vizitek skoro každý den.“ K tomu dodal, že výtvarného umělce jistě velmi těší, když na jeho tvorbu (jako v tomto případě) člověk naráží velmi často.

Výstava 40 let výtvarné skupiny GAMA potrvá do konce října a je přístupná během provozní doby Městského úřadu Dobruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám