Hlavní obsah
Foto: Archiv ZOO Zlín

Gorilák Bosso ze zlínské zoo oslavil čtyřicátiny

Pár goril nížinných chovají ve zlínské ZOO od roku 1997, kdy přicestovaly z izraelské ZOO Tel-Aviv. Zatímco samec Bosso se narodil v západní Africe, samice Judita pochází z Gabunu. Impozantní primáti patří k nejoblíbenějším zdejším obyvatelům. Nedávno Bosso oslavil čtyřicáté narozeniny.

Foto: Archiv ZOO Zlín
Gorilák Bosso ze zlínské zoo oslavil čtyřicátiny

"Pro Bossa jsme připravili velký narozeninový dort, který obsahoval jeho nejoblíbenější ovoce - banány, hrozny, jahody a meruňky, nechyběly ani piškoty a oříšky, svíčky reprezentovaly malé mrkvičky," popsal oslavencův dárek kurátor zahrady Pavel Ponížil.

Popřát mu mimo jiné přišla i herečka Slováckého divadla Jitka Josková, která spolu s Bossem oslavila třicáté narozeniny. "Bossovi jsem přinesla velký košík pečlivě vybrané zeleniny a také dva skvělé ovocné dorty," smála se sympatická mladá žena, po které v zahradě pojmenovali mládě jedinečných hlodavců kuandu obecných. "Malý sameček, který se narodil v dubnu letošního roku, tak po celý svůj život ponese jméno Joska," dodal Ponížil.

Mírumilovné obry obdivují ve zlínské zahradě tisíce návštěvníků už od roku 1997. "Zatímco impozantní, ale líný Bosso tráví i v letních měsících většinu času ve vnitřních prostorách, uvážlivá Judita se raději vyhřívá ve venkovním výběhu. Oba jsou nejčilejší především v dopoledních hodinách. Po obědě je jejich aktivita, stejně jakou u příbuzných ve volné přírodě, mnohem menší," popsal chování goril Pavel Ponížil.

Zatímco Bosso oslavil čtyřicátiny, jeho družka je o osm let starší. Chovatele nejvíc mrzí, že i když se pár skvěle snáší, vzhledem k věku obou zvířat už mládě zřejmě neodchová. "Je nám to líto i proto, že goril nížinných na světě rapidně ubývá, dnes jich žije kolem 150 tisíc a patří k ohroženým druhům," posteskl si kurátor.

Gorila nížinná

Žije ve středozápadní Africe, od jihovýchodní Nigérie po Gabun. Samec dosahuje hmotnosti až 300 kilogramů, při výšce kolem 180 cm, samice jsou menší. V přírodě se dožívají kolem 50 let. Gorily jsou největší žijící primáti. Stejně jako ostatní lidoopi mají zploštělý obličej, dobře vyvinuté čelisti, chápavé ruce a nohy a dolů namířené a těsně u sebe situované nosní otvory. Jejich srst je tmavá až černá, pouze u starých samců je v oblasti hřbetu a zad šedivá až stříbrná. Pro hlavu je typický velký a složitý mozek, velmi dobrý zrak (vidí barevně), mohutné nadočnicové oblouky a masivní čelisti. 

Žijí ve stálých tlupách (o 2 až 30 jedincích), které jsou vedeny nejsilnějším stříbrohřbetým samcem. Tento samec určuje chod skupiny, tedy o tom, kterým směrem se vydá a kde se uloží ke spánku. Samice rodí jednou za 3 až 4 roky pouze jedno mládě, které při narození váží zhruba 2 kg. 

Ke vzájemnému dorozumívání používají gorily širokou škálu výrazů tváře, tělesnou gestikulaci a hlasové projevy včetně kňučení, mručení, dunivých či rachotivých zvuků vyjadřujících uspokojení i poplašného štěkotu. V přírodě gorily v podstatě nepijí, stačí jim voda obsažená v rostlinné potravě. 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků