Hlavní obsah

Galerie Valchařská v průmyslovém areálu u řeky Svitavy slaví pět let trvání

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnském průmyslovém areálu na břehu řeky Svitavy, který o sobě dává znát již z dálky barevným komínem Tiskárny Helbich, vznikla lety trochu neobvyklá galerie. Již pět let se v kancelářském prostoru firmy konají výstavy, v rámci vernisáží koncerty, probíhají zde také křty knih a kalendářů.

Článek

Úmysl Roberta Helbicha otevřít přímo v tiskárně galerii, budil jisté pochybnosti. Nějaký čas trvalo než se idea galerijního prostoru v rámci výstav umožňujícího setkání lidí od tisku, umělců, grafiků a kurátorů prosadila.

V červnu 2014 se konala první vernisáž. Své práce vystavovala Lucie Kuklišová. Za pět let se uskutečnilo již 17 výstav, proběhly křty s prezentací šesti knih a deseti katalogů.

Kurátorský výběr Lukáše Bártla se zaměřuje na současnou českou fotografii v nejširším spektru. Galerie postupně představila několik různorodých fotografických projektů, které pro řadu tvůrců znamenaly první odvážný krok do světa současného umění. Svou stopu zanechali i v tištěném katalogu.

Realizovány byly také výstavy ​etablovaných osobností​ (Dita Pepe, Iren Stehli, Tereza Kabůrková, Evžen Sobek, Imrich Veber a Michal Kalhous), spojené s vydáním  reprezentativní publikace.

I když fascinuje více než sto osmdesát let (první vznikla v roce 1839) zůstává fotografie stále mladým médiem. Snahou Galerie Valchařská je představit a přiblížit soudobou fotografii v množství jejích podob a možností. Daří se jí to i zajímavým propojením výstavního prostoru s výrobou, s místem, kde vznikají publikace přibližující současné tvůrce a jejich snímky odborné i širší veřejnosti.

Zatím poslední zdejší výstava má název Tatranský pozdrav a prezentuje fotografie slovenského tvůrce Vladimíra Koštiala. Vernisáž spojená s křtem katalogu proběhla 8. října, výstava potrvá do 29. listopadu 2019.  – U vchodu do tiskárny (Valchařská 36) stačí zazvonit a pak po schodech vzhůru do galerie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám