Hlavní obsah

Frýdek-Místek nechává trávu růst

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek již druhým rokem snižuje v návaznosti na klimatické podmínky frekvenci kosení trávy. Loni bylo v plánu pět sečí trávy na sídlištích, ale kvůli velkému suchu město snížilo počet sečí na tři a stejný počet sečí, tedy tři jsou naplánovány i pro letošní sezónu.

Foto: Jana Matějíková

Článek

Méně často kosené trávníky zadrží vodu v půdě, zlepší mikroklima, zachytí více prachu. Navíc při vykvetení nabídnou pastvu pro oči občanů a přilákají také včely a další užitečný hmyz, který je důležitý pro zachování ekologické rovnováhy.

„Kromě snížení počtu sečí, ke kterému jsme přistoupili již loni, budeme i letos pokračovat v sečení trávníků mulčováním, který jsme zkušebně zahájili také v loňském roce. Tento způsob, kdy se tráva nesbírá, ale zůstává v rozmělněném stavu ležet na trávníku, což ho obohacuje o živiny a zabraňuje jeho vysoušení, se osvědčil. Koseny tak budou zejména plochy v parcích a také arboretu,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Město chystá i letos novinku

„V některých místech, zejména pod stromy, a to jak na sídlištích, tak i mimo ně, nechá trávu vyrůst opravdu vysoko. Cílem je jednak zadržet vodu v půdě a přispět tak k ochlazení okolí, protože je dokázáno, že stromy plní funkci přírodní klimatizace, a pokud i plocha pod nimi nebude vyprahlá, bude účinek o to vyšší, a to je v horkých letních dnech, kterých je čím dál víc, velmi žádoucí. Pracovníci životního prostředí právě vytipovávají plochy, které budou koseny jen dvakrát ročně. Označeny budou informační cedulkou,“ řekl primátor Pobucký.

První letošní seč trávníků byla zahájena, stejně jako loni, na konci dubna. Před tím sice sekačky po městě jezdily, ovšem nesekaly trávu. Z důvodu nedostatku pracovních sil v souvislosti s koronavirem bylo jejich prostřednictvím prováděno vyhrabávání trávníků, takže sekačky sbíraly do košů zbytky listí a další materiál, který bylo nutné z trávníků po zimě odstranit.

Nejprve byly pokoseny plochy zeleně na veřejných pohřebištích, po nich přišly na řadu plochy kolem památníků na Kostikově náměstí, u busty T. G. Masaryka nebo u Holubic.

„Seč nyní pokračuje kolem rozkvetlých květinových záhonů, aby vynikla jejich krása. V sídlištích bude posečen trávník na Slezské II. včetně ul. Národních mučedníků, kde je trávník vyšší. Dále bude seč pokračovat dle aktuálního růstu trávníků v závislosti na klimatických podmínkách,“ doplnil Jaromír Kohut, předseda představenstva městské společnosti TS a.s., která pečuje o trávníky ve správě města.

Trávníky na sídlištích je plánováno v letošní sezoně kosit třikrát. Travnaté plochy v parcích a centrální části města pětkrát. Samozřejmě i tyto počty mohou být v návaznosti na aktuální stav sucha upraveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám