Hlavní obsah

Endoskopické zákroky nanečisto aneb Trénink v útrobách zvířat

Novinky, Beáta Kapošváry
Aktualizováno

Endoskopie je vyšetřovací metoda tělních dutin a dutých orgánů a neslouží pouze k vyšetřování, ale také k léčbě. Je to obor závislý na technickém pokroku. Ale sebelepší technologie v endoskopii nemůže nahradit vzdělaného a dobře trénovaného endoskopistu nebo zdravotní sestry z endoskopických týmů.

Foto: Radovan Šťastný.

Jeden z kurzů ostravského Centra experimentální endoskopie.

Článek

Proto vzniklo v březnu 2014 v areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity (OU) unikátní Centrum experimentální endoskopie (CEE).

Tréninky v CEE jsou odstupňované od elementárních přes pokročilé a výběrové až po experimentální, které slouží pro vědecký výzkum. Testují se zde věci, které nelze testovat na lidech, provádí se například výzkum nových nástrojů a postupů.

Centrum reaguje na světová doporučení k tréninku endoskopických týmů a drží tak krok se světovou endoskopií. Svou otevřeností všem zájemcům z řad gastroenterologů a odstupňovanou náročností v maximálním spektru výkonů je ostravské CEE unikátní oproti dalším dvěma centrům v ČR v Praze a Hradci Králové. Centrum je využíváno rovněž k výuce studentů Lékařské fakulty OU, kteří připravují modely a pracoviště pro tréninky.

Talent pro provádění endoskopických výkonů je pro práci endoskopisty nezbytný, ale díky CEE se tento talent rozvíjí, trénink posouvá schopnost provádění výkonů, což je klíčové. Tolik výkonů za jedno odpoledne či den nemá v praxi žádný lékař šanci provést. Navíc se zlepšuje nejen zručnost, ale i psychika, takže se trénují komplexní schopnosti.

V centru se při tréninku dá překonat například psychická bariéra, protože lékař ví, že zde nikdo nezemře a naučí se tak řešit krizové situace. Zákroky se trénují na trávicím traktu prasat, protože ten se nejvíc podobá lidskému. Praktická výuka endoskopistů probíhá pod vedením špičkových odborníků z ČR, ale už teď se plánuje příjezd předních odborníků ze Slovenska a Ruska.

Jak se rodí takové Centrum experimentální endoskopie?  

Prof. MUDr. Jan Lata, gastroenterolog, pedagog Lékařské fakulty OU a zároveň prorektor pro řízení vědy a vnějších vztahů OU, byl u zrodu myšlenky vytvořit Centrum experimentální endoskopie. Jelikož je sám gastroenterolog a gastroenterologie v Ostravě patří mezi špičku v ČR, diskutoval o možnosti vytvořit takové centrum s MUDr. Ondřejem Urbanem, primářem Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice, již před dvěma lety.

Za OU nabídl pro toto centrum prostory Lékařské fakulty a tak se začalo nové Centrum experimentální endoskopie postupně rodit ve společném projektu s Vítkovickou nemocnicí, Vzdělávacím a výzkumným institutem Agel a firmou Olympus, která dodává endoskopy.

Ondřej Urban ke vzniku Centra experimentální endoskopie řekl: „Bez Ostravské univerzity a přímé podpory pana prof. Laty by centrum nevzniklo a nápad ho vytvořit by nebyl realizován. Partnerství s OU je zásadní, Vítkovická nemocnice by si Centrum experimentální endoskopie nemohla jen tak sama vytvořit. Investice byly velké, sešla se dobrá vůle Vítkovické nemocnice i univerzity, je to dobrý příklad spolupráce vysoké školy a soukromého zdravotnického zařízení.“ 

Ostravské CEE má v plánu vyškolit desítky týmů ročně. Trénink endoskopických týmů prokazatelně pomáhá zlepšovat klinické výsledky. Otevřenost centra zefektivní kvalitu endoskopické péče napříč celou Českou republikou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám