Hlavní obsah

Elektrokola pomáhají lidem s hendikepem měnit život k lepšímu

Novinky, Daniel Sýkora

Čtvrtý ročník projektu Apache mění život, který si klade za cíl vracet lidi do aktivního života po úrazu nebo jiné těžké životní situaci, nyní pomáhá trojici účastníků bojovat s jejich životním příběhem. Martině, Oľze a Jiřímu nyní elektrokola umožňují překonávat jejich zdravotní problémy.

Foto: Daniel Sýkora

Předání elektrokol ve Žlutých lázních

Článek

Projekt českého výrobce kol a elektrokol z Úpice, Apache mění život, je ve své čtvrté sezóně. Smyslem projektu je na konkrétních příbězích dokázat, že elektrokolo může pomoci změnit život k lepšímu.

Každý rok jsou do projektu vybráni tři aktéři, kteří jsou v těžké životní situaci, trápí je zdravotní problémy nebo se rehabilitují po těžkých úrazech. Letos byla elektrokola předána Martině Lančové, která trpí vzácným McCune-Albrightovým syndromem, Jiřímu Voháňkovi, jež má komplexní problémy s organismem a Oľze Višniarové, která má problémy s kloubním aparátem. 

Martina, po své vůbec první jízdě na elektrokole, říká: „Mám z toho úžasné pocity. Ta volnost a svoboda, že člověk sedne a jede kamkoliv se mu zachce, to je naprostá paráda. Taky jsem dnes začala poznávat Ostravu z jiné perspektivy a objevila cyklistická zákoutí, která jsem dosud neznala. Navíc, pro někoho možná necelých 19 km není nic, ale pro mě je hrozně moc.”

Martina od svých pětadvaceti let bojuje s McCune-Albrightovým syndromem, který se projevuje především onemocněním kostí, endokrinologickými problémy a skvrnami na kůži. Jedná se o genetickou poruchu, která se vyskytuje u jednoho člověka z miliónu.

Pětapadesátiletého Jiřího Voháňku trápí kombinace dechových, pohybových a srdečních obtíží. I po chvilce pomalé chůze se musí zastavit a vydýchat se, a to při bolestech kolene a páteře. Jeho první výlet na elektrokole vedl po čerstvě zrekonstruované cyklostezce na pravém břehu Labe z Nymburka k Sánské strouze.

„Dostávám se na místa, kde jsem nebyl už pět let. O to větší mám radost z cestování. Jízda na kole, voda a plavání, krajina, kterou milujeme, to jsou všechno vjemy, které mě znovu nabíjí energií a radostí,” řekl Jiří po svých prvních jízdách na elektrokole.

Slovenská účastnice projektu Oľga Višniarová z Dunajské Lužné od narození trpí poškozením chrupavek kyčelních kloubů – coxartrózou čtvrtého stupně. Přestože chůze jí činí značné problémy, na kole se nijak zvlášť indisponovaná necítí a používá ho tak jako kompenzační pomůcku.

„Elektrokolo využívám pro své cesty do práce, jezdím s ním také po své vesničce a chystám se i na rakouské cyklostezky, které jsou nedaleko. Klasické kolo už mi kvůli bolestem kloubů nedovolovalo takový pohyb, na jaký jsem byla zvyklá, zato na elektrokole je to pro mne mnohem snazší,” říká třetí aktér letošního ročníku Apache mění život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám