Hlavní obsah

Dvacet let Domu historie Přešticka

Novinky, Věra Kokošková

Jednomu z nejmladších městských muzeí v Plzeňském kraji je letos dvacet let. Vznikalo pro současnost netypickým způsobem, z darů obyvatel Přeštic a blízkého okolí.

Foto: Jiří Běl

Muzeum se nalézá přímo v historickém jádru Přeštic, na úpatí národní kulturní památky, barokního chrámu Nanebevzetí P. Marie.

Článek

Péčí města Přeštice a spojeným úsilím všech, kteří se na jeho provozu podílejí, se mu za tu dobu podařilo vybudovat pevné postavení a dobrou pověst. Od jeho otevření 8. června 2000 zavítalo do přeštického muzea na dosavadních 165 výstav 126 700 návštěvníků.

Většina akcí roku 2020 se ponese v duchu poděkování dárcům exponátů. Otevřou se dveře depozitářů, aby vydaly dosud skryté a veřejností nezhlédnuté poklady. V průběhu roku se tak postupně představí dětské hračky, starý textil a vánoční ozdoby.

Jen tu první z výstav, která právě začíná v obou výstavních sálech a potrvá od 1. února do 17. května, těžko charakterizovat jediným výrazem. Je to prostě "TO NEJ...", výběr několika stovek kusů ze sbírky, čítající přes 7 500 exponátů, věcí, které jsou něčím neobyčejné nebo unikátní. Např. patří mezi nejtitěrnější nebo největší, nejpodivnější, nejobsáhlejší, nejupracovanější, nejspolehlivější, nejpraktičtější, mediálně nejznámější, nejekologičtější, nejvtipnější, ale také nejzáhadnější či nejděsivější. Základní údaje k vystaveným předmětům získají návštěvníci z výstavního katalogu.

Heslem celého výstavního roku v Domě historie Přešticka je „Dvacet let setkávání generací”. Platí to nejen pro návštěvníky všech věkových skupin, ale i pro ty, po nichž uchováváme materiální či duchovní památky. Dokud známe jejich jména a osudy, stále žijí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám