Hlavní obsah

Dřevěné sochy v Doubici budí radost i odpor, ale každý se u nich zastaví

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době jsme slýchali o severočeské Doubici, obci na okraji půvabných Labských pískovců, v souvislosti s plánovaným sídlem Karla Gotta. Jenže kvůli enormnímu zájmu se z Doubice stalo poutní místo, lidé si fotili i pozemek, zpěvák se proto rozhodl stavbu stopnout.

Foto: Vratislav Konečný

tak trochu muzeum s výtečnou kuchyní

Článek

Poutní místo značně osiřelo, ale stejně se sem již léta sjíždějí ke Staré hospodě davy. V létě v zimě je tu plno, kuchyně je výtečná, ale hlavně hospoda i okolí připomíná něco mezi muzeem, to uvnitř, a panoptikem dřevěných výtvorů, to hlavně venku.

Kdykoli jedu na sever do pískovcových skal uklidnit nervy z hluku velkoměsta a v přírodě si přirozeně stárnout, neopomenu se v Doubici zastavit.

Hospoda penzion, nyní i s informačním střediskem provozovaným v letní sezoně, je v držení manželů Rezkových, výzdoba je doménou pana Karla.

Rumcajs pod dohledem Klémy

Když jsem tu byl poprvé v roce 2011, stály na rozsáhlé ploše tři obrněné transportéry, nad nimi socha Klementa Gottwalda, všemu dominoval dřevěný hrad a kolem, částečně uvnitř, se nacházelo asi 150 dřevěných výtvorů. Od figurální pohádkové tvorby, po monstra typu vlkodlak, Gorgona, ale i technika, auta, mašiny, motorky, i kulomet se našel. Na vše se dá vlézt, ohmatat si dřevo, osedlat si třeba Ferdu Mravence nebo se posadit s čerty v pekle. Z hradu se dá sjet toboganem, od hradu závěsnou lanovkou.

Děti potěší, že se setkají nadživotními Rumcajsem, Cipískem, Mankou, drakem, strašidly, rodiče potěší, že mají chvilku klidu. Nemusí se to všem líbit, rozhodně se ale řezbáři vyřádili, dřevo pod jejich pilami a dláty dostalo roztodivné tvary. S léty se sošstvo, nad kterým umělečtí kritici opovržlivě mávají rukama, rozrostlo na víc než dvojnásobek, při Doubickém křivořezání díla přibývají. Některá už hodně ohlodal čas, dřevo se rozpadá, ale nahrazují je jiná.

V Doubici vzniklo největší množství dřevěných soch na volném prostranství na světě, v roce 2012 byl proveden zápis do České knihy rekordů.

Co stěny unesou

Uvnitř hospody je to po stěnách, trámech, vitrínách, stropě napůl jako v military shopu, napůl v technicko-přírodovědném muzeu, prošpikované různými reklamními tabulemi.

Pokud sem zavedete na jídlo dítě, těžko se bude věnovat talíři, v zorném poli vidí tolik neznámých objektů, že si sebechutnější krmi nechá vystydnout.

Doubice leží mezi šumnými lesy Labských pískovců, mají kolem sebe řadu atraktivních turistických cílů.

Romantické okolí:

Kyjovské údolí v národním parku Českosaské Švýcarsko, v létě vycházka podle Křinického potoka ke skalním hrádkům (v zimě cesta po skalách hodně klouže), Kyjovskému, Brtnickému a Vlčímu, v zimě k Jeskyní víl a ledopádům.

Další trasa může vést kupř. na Jedlovou s 23metrovou rozhlednou, pod ní leží městečko Jiřetín pod Jedlovou s nádhernou křížovou cestou, zřícenina Tolštejna, Rumburk s loretou hraničním přechodem do SRN a  rozhlednou na Dymníku… Kousek je to do romantické Kytlice, kde měli chalupy mj. pánové Horníček a Brodský.

Reklama

Výběr článků

Načítám