Hlavní obsah

Dobrušský student se stal Mladým řemeslníkem roku 2019

Novinky, Jana Melicharová

Student Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se stal Mladým řemeslníkem roku 2019.

Foto: Jana Melicharová

Mladý řemeslník roku 2019 Jan Macek na svém pracovišti

Článek

I v letošním roce vyhlásilo Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska pod záštitou I. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Mgr. Jiřího Růžičky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR soutěž Mladý řemeslník roku 2019, která je určena pro nejlepší žáky a žákyně řemeslných oborů vzdělání středních či základních škol.

Vstupem do samotné soutěže je splnění přísných kritérií, na základě kterých pak školy nominují své studenty. Z těch je pak vybráno nejvýše 30 nejlepších žáků, mladých řemeslníků.

„Z naší Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky tato kritéria splnil Jan Macek, absolvent studijního oboru Mechanik seřizovač. Ten musel během studia dosahovat studijního prospěchu do 2,00. Během školního roku úspěšně složit zkoušky profesních kvalifikací Zámečník, Opravář strojů a zařízení a Montér ocelových konstrukcí, čímž mohl vykonat závěrečnou zkoušku a získat tak výuční list v oboru Strojní mechanik. Honza byl ve všech částech zkoušky hodnocen známkou výborný. Navíc ještě na jaře roku 2019 získal osvědčení profesní kvalifikace Obsluha CNC obráběcích strojů. Bonusem k získání tohoto ocenění pak ještě byly Honzovy účasti v odborných soutěžích v programování CNC strojů a modelování v CAD systému SolidWorks. A takovou zajímavostí je, že Honza byl po celou dobu studia z práce tak nadšený a vždycky první hotový, že dostával od svých učitelů ještě víc úkolům, které vždy hravě a hlavně rychle plnil, což ho nasměrovalo správným směrem, tedy k práci, která ho opravdu baví,“ představila úspěšného studenta zástupkyně ředitele Ing. Milena Vilímková.

Proto nic nebránilo tomu, aby si Jan Macek společně se svojí maminkou a se zástupci školy Ing. Milenou Vilímkovou a vedoucím učitelem odborného výcviku Marianem Kubalou přebral v Senátu Parlamentu ČR ocenění Mladý řemeslník roku 2019.

Nebyl sám, bylo tam s ním dalších 25 úspěšných mladých lidí, kterým se dostalo ocenění za práci, kterou si vybrali jako svoji budoucí profesi. Je jenom smutné, že v dnešní době z tak potřebných strojírenských a technických oborů tam byl Honza pouze sám, že převládaly hlavně obory gastronomie a služeb.

Velmi skromný a nenápadný Jan Macek s mírným humorem své ocenění zhodnotil slovy: „Pro mě to byl zážitek, podíval jsem se do Prahy a hlavně do Senátu ČR. Ne vážně, myslím si, že takováto ocenění určitě mají pro studenty smysl. Mně to třeba povede k tomu, že se chci učit a vzdělávat dál, abych byl úspěšný v tom, co dělám… A jsem také rád, že tam mohl být i zástupce firmy, ve které už dnes pracuji.“

Skutečně, dnes už Mladý řemeslník roku 2019 a bývalý student Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pracuje v jedné menší regionální firmě, kde zastává zodpovědnou a plně kvalifikovanou funkci programátora a obsluhy CNC obráběcího centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám