Hlavní obsah

Dětský domov v Plesné ožil návštěvou Járy ze SuperStar

Novinky, Renata Majvaldová

O večer plný inspirace a zpěvu se dětem v DD Plesná postaral mladík Jára Olah, zpěvák poslední řady SuperStar. Kromě hudebního vystoupení vyprávěl o svém životním příběhu. Sdílel, co se mu v životě podařilo, co méně, jaké jsou jeho sny a plány do života. Doprovod mu dělala jeho malá dcera.

Foto: Pavel Kuncl

Děti při setkání s Járou Olahem také zpívaly

Článek

Járovi Olahovi je 28 let a pochází z Chodova u Karlových Varů. Letos se úspěšně účastnil pěvecké soutěže Superstar. Až do finálové dvacítky se mu však dveře neotevřely. Je bývalým fotbalistou klubu Baník Sokolov. Dlouhá léta žil v Anglii, kde začal boxovat a po návratu se postupně přeorientoval na MMA (Mixed Martial Arts). Současně pracuje v Barber Shopu v Sokolově, nadále se věnuje zpěvu a chystá se nahrát svoje první CD.

„Děkuji všem, kteří tu dnes byli. Byl pro mě skvělé zjistit, že i děti v dětském domově jsou šťastné, zdravé, mají své sny a obrovskou chuť do života,“ řekl o setkání Jára.

Setkání zorganizoval Pavel Kuncl, koordinátor projektu Začni správně společnosti yourchance, který má na starosti Karlovarský kraj.

Účastnice Nella hodnotila setkání s Járou vesele: „Jsem moc ráda, že Pavel domluvil návštěvu a večer s Járou u nás v domově. Vážím si toho, že tu byl. Udělal nám tu všem radost a pořádně jsme si to užili. Měli jsme možnost se s ním pobavit a poznat ho. Dal mi jednu obrovskou radu do života: nikdy neposlouchat jiné, dělat, co tě baví, věřit si a jít si za tím, protože jen tak toho dosáhneš. Járo, děkuji, snad se ještě potkáme!“

Dětský domov Plesná se nachází v bývalém okrese Cheb na hranici se SRN. Najdete zde rodinné skupiny. Vedle každodenních činností spojených s chodem domácností a s přípravou na vyučování, se domov věnuje kvalitnímu využívání volného času. Děti navštěvují kroužky při základních školách, oddíl kopané, hasičský kroužek a ZUŠ. V domově je krásná zahrada. Všichni se společně snaží vytvářet si pěkné prostředí domova.

„Byl to moc příjemný a uvolněný podvečer. Svým osobitým stylem mluvil Jára o svém příběhu. Zmínil se o podceňování a o tom, jak se vždy snaží postavit čelem věcem, které si vysnil, a i přes nepřízeň okolí se mu daří cílů dosahovat. Jak pro mě, tak pro děti to bylo inspirativní setkání s člověkem, který jen nemluví, ale opravdu koná,“ popsal setkání koordinátor Pavel Kuncl.

Koordinátorem projektu Začni správně se stal úvodem letošního roku. Navázal tak na rozjetou spolupráci své kolegyně Jany Fajfrové s dětskými domovy a konkrétními mladými lidmi, kteří brány domova opouští a snaží se postavit na vlastní nohy. Pomalými, ale jistými kroky Pavel vytváří takové prostředí, ve kterém budou děti z dětských domovů odcházet do dospělého života s větší šancí na úspěch a šťastný život. Pavel vyzdvihuje dobře regionálně fungující spolupráci s Domovy na půl cesty a zaměstnavateli, kteří bez předsudků nabízí mladým práci i brigády.

„Celková ochota lidí, kteří mohou jakkoliv přispět ke zkvalitnění života a uspokojení potřeb dětí z dětských domovů a pěstounské péče, je na Karlovarsku obrovská. Jsem za to velmi šťastný,“ doplnil Pavel Kuncl.

Projekt Začni správně společnosti yourchance poskytuje celoplošně kontinuální podporu v 85 procentech dětských domovů v ČR a stará se o více než 700 mladých lidí, kteří odcházejí z dětských domovů a potřebují pomoc v začátku samostatného života. Každý kraj má svého koordinátora, který s mladými řeší praktické záležitosti a funguje i jako psychická podpora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám