Hlavní obsah

Děti z dětského domova bavily zaplněný sál

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dětském domově v Nové Vsi u Chotěboře se ve čtvrtek 20. prosince odpoledne konal Den otevřených dveří spojený s vánoční besídkou.

Foto: Pavel Kalina

Ředitela Etela Coufalová s dětmi

Článek

Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře funguje od roku 1952 a je umístěn v nádherném zámečku uprostřed přírody. Dětským domovem prošlo mnoho dětí, v současné době zde nachází azyl přes třicet dětí ve věku od 3 do 18 let.  Přítomné na Dnu otevřených dveří přivítala v zaplněném sále ředitelka domova Etela Coufalová.

„V letošním roce dostal náš dětský domov pověření od kraje Vysočina - je možné nabídnout dětem okamžitou pomoc v závažných případech ohrožení života a nouze. Nabízíme jim poradenství, ubytování, hygienu a vše co s tím souvisí. Je to zařízení, které poskytuje služby dětem do věku až 26 let. Tímto opatřením se nám podařilo 17 dětem vyřešit jejich složitou rodinnou a životní situaci," uvedla ředitelka.

"Postupně jak děti dorůstají, tak se v našem domově učí domácím pracím, úklidu, vaření, finanční gramotnosti, samostatnosti, rodinnému životu a všemu, co potřebují pro vstup do života. Patří sem také vzdělání, získání výučního listu, maturity, zajištění práce a ubytování při odchodu do života. Děti mají díky i sponzorům velké kulturní a společenské vyžití. Účastní se různých ozdravných pobytů, sportovních soutěží a turnajů. Letos jsme se již po čtvrté účastnily „malé olympiády“ ve sportovní činnosti v konkurenci dalších pěti desítek dětských domovů. Poprvé jsme tuto soutěž vyhráli a v divadle Brodway v Praze jsme převzali velký putovní pohár," informovala Etela Coufalová.

Vánoční svět za okny vločky honí, zvonky v dálce tiše zvoní, vánoční stromeček sladce voní... Těmito slovy začala besídka a malé pobavení přítomných. Děti zazpívaly vánoční koledy, písničky, sehrály veselé scénky a mnoho dalšího. Bylo to také poděkování sponzorům a lidem, kterým není lhostejný život dětí v dětských domovech. Po zábavném programu předvedly vánoční atmosféru v dětském domově, ustrojený stromeček, napečené vlastní cukroví a všechny přítomné provedly jejich dočasným domovem.

Jedním, kdo zde provázel a vyprávěl o činnosti, o podpoře a životě ubytovaných dětí, byl Nikolas Lakatoš. Hovořil o pravidelných návštěvách občanského sdružení Maminky z Hlinecka. Také se zmínil, že je navštívila manželka prezidenta České republiky Lívie Klausová. Sám nyní studuje střední školu v oboru podnikání a mluví dvěma jazyky. Do budoucna by chtěl dělat kuchaře a pracovat na zaoceánských lodích.

Na závěr poděkovala ředitelka dětského domova sponzorům a zaměstnancům za jejich práci a podporu. Dále řekla, že pracují na tom, aby děti měly krásné vzpomínky na dětství, na tety a strejdy. Práce přináší radost, když na tvářích dětí je vidět úsměv. Nakonec všem popřála krásné vánoční svátky a šťastný nový rok a dětem úspěšné vykročení do života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám