Hlavní obsah

Desmontegada ve Val di Fiemme je slavností díků a respektu k živitelkám rodin

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré tradice žijí i v trentinském údolí Val di Fiemme. Shánění stád z letních pastvin do údolí se slaví po staletí a oslavy mají svůj původní smysl - vzdát hold a respekt stádům krav a koz, které jsou dnes pro některé hlavním příjmem a v minulosti umožňovaly rodinám v tvrdých horských podmínkách přežití.

Foto: APT Val di Fiemme

V čele každého stáda pochoduje městem hrdě jeho majitel.

Článek

Desmontegada je týden oslav, gastronomie, starých řemesel a především nedělních průvodů, kdy stáda krav a koz procházejí centry dvou hlavních obcí v údolí. Vysoko položené horské louky poskytují přes léto možnost pastvy, a tak se louky v údolí mohou kosit a může se připravovat potrava pro dobytek na zimu.

Kvalita luk v horách se odráží i v kvalitě mléka, a nejžádanějším sýrem je proto právě sýr z pastvin (formaggio de malga), sezónní produkt jemné smetanové chuti.

Pastevci a jejich psi svá zvířata v sobotu shánějí z pastvin v horách, kde s nimi trávili celé léto. Dole je ozdobí pentlemi, květinami a po zavěšení zvonců na krky zvířat následuje slavnostní pochod městem, kde vzdávají tisíce místních obyvatel, ale i hostů dík "svým královnám", jak jsou kozy a krávy místními nazývány. Dvě slavnosti desmontegada jsou pořádány v první polovině září vždy dva po sobě jdoucí víkendy.

Caore jsou trentinsky kozy

Osmého září 2013 vypukne v Cavalese slavnost Desmontegada de le Caore. Hlavními aktéry jsou stáda místních koz. Od rána se ulice plní stánky, nabízejícími místní speciality z kozího mléka a masa, včetně vyhlášené uzené kozí ricotty z Cavalese. Další stánky umožní ochutnat regionální produkty, jako třeba proslulý trentinský speck nebo výtečné klobásy luganega trentina. Samozřejmě se předvedou i místní řemeslníci a umělci a restaurace nabídnou hostům speciální menu. Ve 14:30 slavnost vrcholí průvodem. Ulicemi projdou stáda několika stovek koz se svými majiteli a pastevci s jejich psy. Tím se ovšem nekončí a slavnosti pokračují až do pozdních večerních hodin.

Krávy v ulicích a Puzzone

Predazzo je druhým centrem údolí a tam se přesune pozornost 15. září 2013, kdy ze svahů hor sejdou stáda krav na slavnosti Desmontegada delle Mucche. Pochod městem začíná v 11 hodin. Také v Predazzu jsou součástí slavnosti především ochutnávky specialit. Například tady sídlí sýrárna vyrábějící ceněný sýr Puzzone di Moena, tedy v překladu "Smraďoch z Moeny". Jemný sýr s výrazně aromatickou kůrkou musí ochutnat každý návštěvník Val di Fiemme a místní jsou na něj právem hrdí. Také Predazzo žije slavností až do pozdních večerních hodin. 

Slaví se celých 10 dní

Oblíbené je bydlení na statku, v rámci slavností i stylové. Ale ti, kteří mají jiný vkus, mohou využít hotely, penziony, ubytování v soukromí nebo kempy. Přijet jen na víkend je škoda, a tak je připraven program tak, abyste obě slavnosti mohli spojit s příjemnou dovolenou v Dolomitech.

Šestého září se pořádá gastronomická cyklistická jízda „Pedalata golosa“. Den nato v 9 hod se můžete vydat k salaši Malga Agnelezza a ochutnat svačinku přímo od pastevce. Odpoledne pořádá sdružení Gusto Trentino gastronomické setkání v paláci v Cavalese a restauraci La Stua. Celý týden platí speciální slevy a bonusy, které návštěvníci dostanou po předložení kupónů z katalogu, který je zdarma ve všech turistických kancelářích.

Přijeďte a zažijte na vlastní kůži!

Info www.visitfiemme.it

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám