Hlavní obsah

Desátý rok fialového zvonku v Jeseníkách. Jubileum za časů koronaviru

Novinky, Bára Haušková

Značka JESENÍKY originální produkt® vstupuje do desáté sezóny. Tu však poznamená, stejně jako všechny oblasti života, koronavirus. Ať už držitelé značky podnikají ve službách, v cestovním ruchu či vyrábí přírodní, řemeslné nebo zemědělské produkty, všichni nyní doplácejí na krizovou situaci.

Foto: archiv Dany Hojgrové

Tahle rodina ušila za týden sedm stovek roušek. Pro sousedy, obecní úřady i nemocnici.

Článek

Většina však nelení a pustila se do práce. Šijí, nebo přemýšlejí, jak by mohli pomoci.

„Máme fofr, chystáme hromady zboží a roušek pro klokánky a dětská krizové centra v Olomouckém a Moravskoslezském kraji,” hlásí Zora Hájková, která se běžně věnuje výrobě džemů a sirupů.

Napilno mají i v hotelu na náměstí v horské obci Branné. Místo relaxace či prohlídek minipivovaru se zde šije. Dokud bude z čeho. „Od 19. března se naše kolegyně věnují šití textilních roušek. Denně jich tak ušijí sedm desítek. První z nich jsme darovali Nemocnici Šumperk a našim obchodním partnerům,” popisuje František Szabados, ředitel Relax centra Kolštejn.

Řada držitelů značky JESENÍKY originální produkt® se živí právě textilní výrobou. Jejich dílny se nyní také nezastaví.

„Začalo to v pátek 13. března, kdy jsem svým dětem dala roušky, když šly roznášet letáky, je to jejich brigáda. Řekla jsem jim, že pokud někdo bude chtít roušku, stačí říct. Spíš sklízeli posměch a otázky... O dva dny později to vše vypuklo,” vzpomíná Dana Hojgrová, která má certifikát jesenické originality na ručně šité a háčkované výrobky.

Za týden se svou rodinnou vyrobila na sedm stovek roušek. Manžel musí žehlit, děti stříhají šňůrky. Kromě sousedů Dana Hojgrová zásobila i nemocnici v Podolí, ale i okolní obecní úřady, aby měly ochranu pro své obyvatele.

Někteří se snaží pomoci vitamíny a bylinkami. „Jsme připraveni nabídnou podnikům, které by chtěly nakoupit bylinné sirupy na posílení imunity nebo další naše výrobky pro své zaměstnance v těžkých časech, 20procentní slevu, po dobu mimořádných opatření. Prakticky se tak vzdáme veškeré marže,” uvedl Miroslav Přibyl ze sociálního podniku VS Rychleby na Jesenicku.

I když podnik může vyrábět, ze dne na den přišel o všechny odběratele, kterými jsou především instituce v cestovním ruchu jako lázně a informační centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám