Hlavní obsah

Davy lidí obklopily klatovské náměstí a vítaly sv. Václava, který přijel se svou družinou

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 28. září na klatovském náměstí proběhly velkolepé Svatováclavské oslavy, které pro občany již tradičně připravilo Městské kulturní středisko Klatovy. Stovky lidí, které obklopily náměstí, vítaly knížete sv. Václava, který sem přijel za doprovodu dlouhého průvodu koní i několika kočárů.

Foto: Oficiální stránky města Klatov, foto Jiří Jiřík

Do města pod Černou věží přijíždí kníže svatý Václav se svým doprovodem

Článek

Vše začalo v 11 hodin tanečním vystoupením skupiny Animata, poté se představila dobová hudba Tempus.

Úderem 12. hodiny se na Černé věži rozezněl zvon Vondra a na klatovské náměstí přijel se svou družinou sv. Václav na koni. Slavnostní akt provázely fanfáry trubače. Po souboji rytířů před radnicí svatého Václava přivítal sám starosta města Klatov Rudolf Salvetr.

„Buď pozdraven slovutný kníže Václave. Vítej, vévodo český, v královském městě Klatovy, i s celou svou družinou. Věřím, že spolu s vámi vstupuje do našich bran život klidný a pokojný. Podívej, měšťané klatovští se z tvého příchodu upřímně radují. Přijmi tedy, jako výraz díků a pohostinství jejich, to nejcennější, co nám Země Česká dává - skývu chleba, špetku soli a číši vína,” řekl na přivítání sv. Václava starosta města.

Kníže Václav pozdravil měšťany 

„Děkuji za přivítání, kterého se mne zde dostalo. Jsem potěšen krásou tohoto města i krajiny, táhnoucí se až k šumavským hvozdům. Pohled na pole obdělávaná a obydlí opravená je pro mne radostí i nadějí, že země vaše je dobře spravována lidem pracovitým. Nechť se vašemu městu války a nemoci vyhýbají, ať pole i sady vaše plodí a láska v každém stavení se zabydlí. Jsem moc rád, že tu dnes mohu být s vámi,” odpověděl charismatický kníže Václav.

„Připijme si, kníže náš, na bohatství a rozkvět státu českého i města našeho, na zdraví, rozum a pracovitost lidu jeho,” řekl starosta města a oba hlavní aktéři pozvedli číši vína.

„Dovolte, pane starosto, ale rád bych ve vašem městě ještě chvíli pobyl. Prohlédl si jeho krásu a zdejší trhy navštívil. A také jsem se dozvěděl, že zde přebývá má matka, kněžna Drahomíra. Dovolte mi, aby se má družina před městskými hradbami k odpočinku utábořila a já zatím svou matku navštívím.!

„Zůstaň, kníže, jak dlouho je tě u nás milé. Potěš oko i hrdlo svoje,” svolil starosta.

„Děkuji. Nechť vás všemohoucí Bůh provází,” dodal kníže Václav.

Poté všichni společně shlédli vystoupení krásných tanečnic ze skupiny Animata.

Po odjezdu početné družiny svatého Václava pokračoval program na hlavním pódiu. Následovalo divadelní představení Kníže Václav a Drahomíra. Poté se opět vystřídala dobová hudba Tempus a taneční skupina Animata.

Na klatovském náměstí nechyběl středověký jarmark s kartářkou, bylinkářkou, dobovými pokrmy, kovářem, truhlářem a další středověká řemesla. Lidé si k dobré sváteční náladě mohli ve stáncích zakoupit i nejrůznější kulinářské speciality, nechyběla ani široká nabídka červeného a bílého vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám