Hlavní obsah

Další ekonomická opatření na podporu občanů i podnikatelů přijímá Znojmo

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopady pandemie covid-19 se čím dále více přesouvají z roviny zdraví do roviny ekonomiky, proto přichází město Znojmo s dalším balíčkem ekonomických opatření.

Foto: Městský úřad Znojmo

Ilustrační foto

Článek

Týkají se opět nájemníků bytů i nebytových prostor. Nově přibyla makroekonomická opatření na podporu domácí turistiky a zmírnění rozdílů v rámci regionu. První ekonomická opatření, celkem 11, přijalo město už 25. března, další přidává o necelý měsíc později.

„Není důvod čekat, jak se situace vyvine, je potřeba lidem a ekonomice pomoci. Pokračujeme v politice pomoci nájemníkům městských bytů a nebytových prostor. Nájemné za měsíc duben jsme odpustili nájemníkům plošně, další odpuštění, z důvodu provozně-technických půjde o odpuštění nájmu za měsíc červen, už bude adresné. Na základě velmi jednoduchého formuláře budou žadatelé zdůvodňovat, proč o odpuštění žádají, tj. jak je pandemie koronaviru zasáhla,“ informoval starosta Jan Grois.

Žádost musí nájemci vyplnit a odevzdat na Správě nemovitostí města Znojma do 11. května.

Další opatření jsou makroekonomického typu. Podpora domácí turistiky s cílem pomoci místním podnikatelům, neboť oblast cestovního ruchu je pro Znojmo z hlediska zaměstnanosti důležitá.

Druhým je myšlenka vzniku fondu na podporu investic obcí s cílem zmírnit rozdíly v rámci regionu.

„S tímto musí pomoci Jihomoravský kraj. Můžeme předpokládat, že pokles ekonomické aktivity dopadne mnohem tvrději na regiony, jakými jsou Vranovsko, Moravskokrumlovsko či Znojemsko, než například dopadne na bohaté a velké Brno. Jako krajský zastupitel budu navrhovat, aby kraj zřídil speciální fond na podporu veřejných investic v nejvíce postižených regionech. Zapojit by se také mohly Jihomoravské inovační centrum nebo agentura CzechInvest, a to například pobídkami pro vznik nových a inovativních odvětví podnikání. Byl by to ekonomický restart regionu,“ dodal starosta Grois.

Reklama

Výběr článků

Načítám