Hlavní obsah

Cyklovýlet v Bohumíně představí novinky pro kolaře, na účastníky čekají dárky i polský bigos

Novinky, Lucie Balcarová

Cykloboxy, pikniková místa, nové stezky i značky pro kolaře vyrostly v česko-polském příhraničí. S turistickými novinkami se sportovci mohou seznámit cyklovýletě, který odstartuje v sobotu 19. října od radnice v Bohumíně. V cíli na hraničním přechodu v polských Chałupkách čeká všechny polský bigos.

Foto: Pavel Čempěl

Hromadná cyklojízda představí sportovcům novinky pro kolaře v česko-polském příhraničí.

Článek

„Díky česko-polskému projektu Zpřístupnění Odry a Olše jsme v posledních dvou letech mohli vybudovat rekreační a turistické vybavení u Vrbického a Kališova jezera. Za jeden milion korun jsme zajistili pikniková místa s grily, lavičky, cykloboxy i informační tabuli. Z dotace jsme zaplatili také nové značení některých cyklotras v Bohumíně. Sousední Ostrava postavila za téměř 8 milionů korun 1,2kilometrovou stezku, která propojuje městskou část Hrušov s Bohumínem,“ informoval místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že do společného mezinárodního projektu jsou kromě Bohumína a statutárního města Ostravy zapojeny i polské obce Krzyżanowice, Gorzyce a Mszana.

Finále dvouletého projektu se odehraje v sobotu 19. října. Pro veřejnost naplánovali partneři výlet na kolech, během nějž si budou moci vyzkoušet některý z cyklistických okruhů a podívat se na novinky, které vznikly z prostředků Evropské unie.

„Kdo se bude chtít akce zúčastnit, ať dorazí i se svým kolem o čtvrt na dvanáct k bohumínské radnici. Před ní dostane zdarma cyklomapu s vyznačenými okruhy. O půl dvanácté vyjíždíme směr Vrbické jezero,“ zve zájemce manažerka projektu Radka Michalíková.

Trasa na české straně povede ke koblovskému mostu přes ostravskou část Koblov a Antošovickou lávku do Starého Bohumína. „Okruh není náročný, vede po rovině a měří sedmnáct kilometrů. Jízda pelotonu potrvá zhruba hodinu a půl,“ dodala Michaliková.

Kdo by nestihl hromadný start od radnice, může vyrazit na trasu individuálně. V případě nepříznivého počasí se počítá se zkrácenou variantou z centra Bohumína po trase C k Antošovické lávce a odtud do Starého Bohumína.

Každý účastník dostane na startu zdarma mapu, v cíli pak tradiční polský bigos a za odměnu si může vybrat i cyklistické vybavení. „Na hraničním přechodu přichystali polští partneři hudební program, který začne v jednu hodinu a potrvá do pozdního odpoledne,“ doplnila Michaliková. Počítá se i s promítáním propagačního videoklipu na Vrbické jezero v Bohumíně.

Projekt Zpřístupnění Odry a Olše je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V-A Česká republika - Polsko. Rozsáhlé investiční akce všech partnerů přišly na 20 milionů korun.

Jejich cílem bylo zlepšit turistické podmínky v příhraničí, a to rozšířit cyklistické trasy a odpočinkové možnosti. „Bohumín spolupracuje se sousedy z Polska na mezinárodních projektech už více než deset let. Díky evropské podpoře už jsme společně zrealizovali téměř dvě desítky investičních akcí. Další jsou v běhu nebo je plánujeme,“ uzavírá místostarosta Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám