Hlavní obsah

Čtvero ročních období slovem i hudbou nabídne májový koncert na zámku v Dobříši

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Zámek Dobříš a koncerty vážné hudby, to je spojení, které má svou dlouhou tradici a které funguje už několik let. Hudební vystoupení ve zdejším Zrcadlovém sále jsou běžná zejména v období adventu, tentokrát se zde ale několik souborů představí i na jaře.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Hudební vystoupení v Zrcadlovém sále jsou běžná zejména v období adventu, tentokrát se zde ale několik souborů představí i na jaře

Článek

Jedním z nich bude 3. května koncert symfoniků Českého rozhlasu spolu s houslistou Janem Mráčkem a legendou českého herectví Josefem Somrem.

„Loni v květnu jsme měli na dobříšském zámku koncert k výročí založení města a myslím, že publikum ho přijalo s velkým nadšením. Mám pocit, že by bylo fajn pokusit se o navázání na vánoční tradici také pravidelnými májovými koncerty,“ uvedl pořadatel Ludvík Sklenář.

Podle jeho slov vystoupili rozhlasoví symfonici na zámku společně s Josefem Somrem už v prosinci, pro velký zájem veřejnosti se zde ale ve stejném složení představí i v květnu. Na rozdíl od vánočních koncertů, na nichž chce publikum slyšet koledy, pastorely a Rybovu Českou mši vánoční, musí podle Sklenáře při koncertech v průběhu roku hudebníci přijít vždy s něčím novým. „Není vůbec jednoduché program vymyslet,“ přiznává pořadatel.

Májový koncert, který se uskuteční na zámku Dobříš, slibuje spojení hudby a veršů. Zazní na něm skladby od Mozarta, Bacha, Čajkovského, verše od Shakespeara a především Čtvero ročních dob od Vivaldiho. „Posluchači uslyší nejen hudbu, ale i recitaci ke každému ročnímu období. Tyto texty jsou komponovány jako volná hudební transkripce sonetů, jež si pravděpodobně napsal A. Vivaldi sám,“ sdělil Sklenář.

Společně se symfoniky a Josefem Somrem se na zámku představí také mladý houslista Jan Mráček, který se svými staršími hudebními kolegy koncertuje již několik let. Májový koncert na Dobříši bude pro talentovaného hudebníka jedním z posledních, kde ho budou moci čeští posluchači slyšet. Podle informací Ludvíka Sklenáře bude od září studovat u koncertního mistra Vídeňských filharmoniků. Na tento post Mráček vyhrál přijímací konkurz, z 60 přihlášených houslistů z celého světa se stal absolutním vítězem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám