Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech v pátek 3. dubna: 7 nových případů, celkem 117 onemocnění, tři uzdravení

Novinky, Petr Pokorný

Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech 7 nových verifikovaných případů nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k páteční 18. hodině v regionu zvýšil na 117. Čtyři nové případy se objevily na Písecku, dva na Českobudějovicku a jeden na Strakonicku.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

„Dobrou zprávou je, že relativní výskyt, tedy počet případů přepočtený na 100 tisíc obyvatel regionu, činil podle večerních dat Ministerstva zdravotnictví 18,41 případů na 100 tisíc, což je opět nejméně ze všech krajů ČR. Je to i díky tomu, že drtivá většina Jihočechů pochopila, že řešení má ve svých rukách a za to všem velice děkuji. Vidíme, že opatření, byť jsou omezující, dávají smysl. Stačí se podívat k sousedům do Bavorska nebo do Rakouska. To už přistoupilo k povinnosti nosit roušky do obchodů, ale Bavorsko s bariérovými opatřeními váhá, a přitom je vůbec nejpostiženější spolkovou zemí. Mají více než 20 tisíc potvrzených případů a více než 310 úmrtí. Podle relativních čísel, která nám umožňují porovnávat mezi sebou výskyt v jednotlivých regionech, má Bavorsko 155 případů na sto tisíc, Horní Rakousy 122 na sto tisíc, my v kraji 18. To jsou tvrdá epidemiologická data, která bohužel ukazují na to, že režim na hranicích bude možné uvolňovat až poté, kdy i u sousedů proběhne epidemická vlna,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 389 nových suspektních vzorků osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19.

„Pozitivních bylo sedm vzorků. Ve dvou případech šlo o importovanou nákazu. Jeden z pacientů onemocněl po návratu z Rakouska a druhý po návratu z Egypta. U dalších pěti, až na jednu výjimku, šlo o kontaktní přenos od osob již dříve pozitivně testovaných, tedy pobývajících v karanténě. Vesměs se jednalo o rodinné kontakty,“ konstatovala šéfka jihočeských hygieniků.

Epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková ještě v souvislosti s lidmi, vracejícími se do ČR ze zahraničí, připomněla repatrianty, kteří v uplynulých dnech dorazili do země v rámci hromadných repatriací organizovaných Ministerstvem zahraničí z různých koutů světa.

„Na jih Čech se takto vrátilo celkem 63 osob. COVID-19 pozitivní byla pouze jediná,“ zdůraznila MUDr. Luňáčková. „Musím ocenit naprosto profesionální organizaci a přístup hasičů a policistů, kteří se na transportu repatriantů v noci na dnešek podíleli. Přesvědčila jsem se, že i pro repatrianty z dalších krajů odvedli vynikající práci,“ doplnila ředitelka KHS K. Kotrbová.

K páteční 18. hodině bylo podle verifikovaných dat KHS v regionu mezi nemocnými 69 žen a 48 mužů. „31 nemocných, nejvíce v kraji, má trvalé bydliště na Strakonicku. 21 jich je z Českokrumlovska, 20 z Českobudějovicka, 15 z Prachaticka, 13 z Táborska, 10 z Písecka a 7 z Jindřichohradecka,“ doplnila MUDr. Luňáčková.

Mezi nemocnými jsou čtyři děti do 14 let. Jeden nemocný je v kategorii od 15 do 19 let. V produktivním věku 20 až 64 let je 84 pozitivních případů a celkem 28 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+. Počet uzdravených se v regionu ve čtvrtek nezměnil a zůstává na čísle 3.

Reklama

Výběr článků

Načítám